SimetriaSimetria este expresia corespondenţei perfecte dintre lucruri. Experimentăm diferite forme de simetrie zi cu zi. Bebeluşii recunosc simetria în distribuţia echilibrată a părţilor feţei părinţilor. Copiii văd simetria matematică în adunare: 1 + 2 = 2 + 1.

 

 

 

 

Simetria apare în cadrul ciclurilor anotimpurilor, dar şi în tonurile şi acordurile muzicale. Oamenii de ştiinţă folosesc simetria pentru a explica şi prezice proprietăţile moleculelor, atomilor, precum şi pentru predicţia particulelor şi a forţelor fundamentale ale Universului.

Simetria este un concept foarte puternic în fizică. Legile fizicii, care sunt rezultatul distilării observaţiilor nostre despre ce se poate întâmpla (şi ce nu) în Univers - derivă din simetriile naturii.

 

 

Un exemplu este legea conservării energiei: cantitatea totală de energie a unui sistem rămâne constantă. Toate experimentele efectuate vreodată au dovedit acest principiu corect - aspect care are la bază faptul că legile fizicii rămân aceleaşi în orice punct din Univers. Cu alte cuvinte, Universul este simetric şi nu se modifică în timp.

Gândiţi-vă la un Univers unde legile fizicii nu rămân la fel. Pentru a atinge punctul de fierbere al apei e posibil să folosiţi mai multă energie luni decât marţi. Activitatea celulară din corpul se poate schimba oricând, alterând modul în care funcţionează organismul, ca întreg. Energia emisă în urma fuziunii nucleelor poate fluctua, schimbând cantitatea de energie emisă de Soare şi afectând, astfel, viaţa pe Pământ.

Simetria încorporată în legile fizice, cum este principiul conservării energiei, determină natura lumii noastre.

Simetria a dus la descoperirea unor particule fundamentale numite quarcuri (ori cuarci - termen folosit de unii specialişti, dar care nu a intrat încă în dicţionarele limbii române). (Mai multe articole ale noastre despre quarcuri aici). La începutul anilor '50 ai secolului trecut fizicianul Murray Gell-Mann a încercat să găsească modele în multitudinea de particule descoperite în acceleratoarele de particule. Căutările lui au folosit principiul simetriei pentru a prezice existenţa unor particule fundamentale pe care el le-a numit quarcuri. Fizicienii au observat pentru prima dată quarcurile la începutul anilor '70 la Acceleratorul din Stanford.

Astăzi simetria este element central în eforturile fizicienilor de a ajunge la o mai bună înţelegere a principiilor fundamentale ale Naturii.

 

 

Textul de mai sus este traducerea articolului Explain it in 60 seconds, Symmetry, publicat de revista Symmetry, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.