SurfingAccelerarea particulelor cu ajutorul plasmei poate fi tehnologia viitorului. Este o modalitate de accelerare a particulelor mult mai eficientă decât tehnica folosită în prezent, care utilizează tehnologii bazate de unde radio. Detalii, în continuare.

 

 

 

Tot aşa cum surferii înaintează pe valurile uriaşe ale oceanului, electronii se pot deplasa pe "valuri de plasmă" atingând energii foarte mari.

Acest tip de acceleratoare trimit prin plasmă un fascicul laser de mare putere sau fascicule de electroni ce modelează electronii din plasmă sub forma unei unde uriaşe. „Navigând” pe coama acestei unde, electronii grupaţi în fascicule dense accelerează pe distanţe foarte mici până la energii foarte mari, creând astfel posibilitatea de construire a unor echipamente mai mici, mai ieftine şi mai puternice.

Diferenţa dintre accelerarea particulelor cu unde radio şi aceste „valuri” de plasmă este ca şi diferenţa dintre valurile progresive folosite de surferii începători şi valurile de înălţimea unei clădiri întâlnite la concursul de surfing „Mavericks Surf Contest” ce se desfăşoară pe coasta din Half Moon Bay, California. La fel cum valurile de la Mavericks cu o înălţime de 50 de picioare propulsează surferii înainte, undele din plasmă accelerează foarte rapid electronii până la viteze incredibile.

Deşi oamenii de ştiinţă ştiau să facă acest lucru de câteva decenii, abia în ultimii ani dispun şi de uneltele necesare – lasere de foarte mare putere şi fascicule dense de electroni – pentru a produce unde în plasmă echivalente valurilor din categoria „Mavericks”.

Tehnologia este studiată cu ajutorul acceleratoarelor de particule în două locuri, aflate în apropiere de Half Moon Bay: „Facility for Advanced Accelerator Experimental Tests” de la SLAC şi “Berkeley Lab Laser Accelerator”.

Traducere de Brânduşa Băcilă după plasma-acceleration, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.