ExtraterestruŞtiinţa are capacitatea de a transforma radical concepţia noastră asupra lumii. Relativitatea, selecţia naturală, heliocentrismul au reprezentat revoluţii culturale profunde. Care sunt următoarele evenimente care vor schimba modul în care înţelegem lumea?

 

 

Până nu se vor materializa, nu vom şti cu precizie care sunt următoarele evenimente care vor modifica din temelii concepţiile noastre privind Universul. Dar putem încerca un exerciţiu de imaginaţie, iar acest exerciţiu include 12 posibile evenimente. Iată care sunt acestea:

 

 

1. TOPIREA GHEŢII POLARE

Probabilitate: Probabilitatea topirii gheţii

Topirea gheţii de la cei doi poli ai Pământului va redesena harta uscatului. Efectul direct este creşterea nivelului oceanelor. Statele Unite, de pildă, au pierdut 20 de metri din Coasta de est în secolul al XX-lea din acest motiv. Nivelul oceanelor s-a ridicat cu 17 centimetri în ultima sută de ani. Predicţiile însă sunt şi mai alarmiste: oceanele vor mai câştiga încă un metru în acest secol în "lupta" cu uscatul. Dacă producerea gazelor cu efect de seră de către om nu va fi redusă drastic, topirea gheţii din Groenlanda, Antarctica şi de pe vârfurile munţilor va duce la creşterea nivelului apelor planetare cu 65 de metri.

După calculele economistului Nicholas Stern (Şcoala de economie din Londra), 200 de milioane de oameni trăiesc la o altitudine de până la un metru deasupra nivelului mării. De asemenea, 8 dintre cele mai populate 10 oraşe ale lumii sunt aşezate în această plajă de valori altitudinale (0-1 metru deasupra nivelului mării). Vor trebui să fie mutate...

 

Impactul asupra uscatului al cresterii nivelului oceanului

Impactul estimat al creşterii nivelului oceanului planetar cu 1 metru asupra uscatului

 

Efectele atracţiei gravitaţionale ale gheţii asupra apei din proximitate reprezintă o surpriză recentă pentru cercetători: dacă gheaţa din Groenlanda se topeşte, cea mai semnificativă creştere a nivelului oceanelor va avea loc în emisfera sudică.

Cum se va adapta omenirea la schimbările profunde pe care le vor cauza topirea gheţii şi creşterea nivelului apelor pe Terra este încă o necunoscută. Cel mai probabil, evenimentul este însă de neocolit...

 

2. DESCOPERIREA EXTRA-DIMENSIUNILOR

Probabilitate:  Probabilitate descoperire extradimensiuni

De cercetările fizicienilor de la cel mai puternic accelerator de particule din lume (Large Hadron Collider, de la Centrul European de Cercetări Nucleare CERN, de lângă Geneva, Elveţia) se leagă  multe speranţe referitoare la decriptarea tainelor Universului. Este posibil ca aceste cercetări să ne dezvăluie un lucru de care am auzit, de regulă, în filmele Science-Fiction, şi anume că există şi alte dimensiuni ale spaţiului!

Cât de spectaculos ar suna afirmaţia de mai sus, s-ar putea să fie adevărată. Misterele nerezolvate ale fizicii creează sentimentul că Universul cunoscut este doar o "umbră" a unei realităţi ce este alcătuită din mai mult de 3 dimensiuni spaţiale. Dacă lucrurile stau aşa, LHC, prin intermediul coliziunilor particulelor, ar putea elibera suficientă energie pentru a sfărâma "lanţurile" ce ţin particulele în 3 dimensiuni, invitându-le către o altă realitate, schimbându-ne astfel noţiunile curente privind ceea ce este în fapt Universul.

Ceea ce susţine din punct de vedere teoretic posibilitatea existenţei extra-dimensiunilor este conceptul de supersimetrie, care ţinteşte către a uni diferitele tipuri de particule într-o singură familie. Dar supersimetria funcţionează într-un spaţiu cu 10 dimensiuni...

O cale de a ajunge la aceste extra-dimensiuni este folosirea energiilor foarte înalte în acceleratoarele de particule. Conform legilor mecanicii cuantice, cu cât energia unei particule este mai mare, cu atât aceasta este mai "comprimată". Astfel, o energie de 1 tera electron-volţi corespunde unei dimensiuni de 10-19 metri. Dacă o extra-dimensiune are această mărime, particula va "cădea" în aceasta şi va începe să vibreze.

 

Extradimensiuni

 

Extra-dimensiuni pot fi descoperite şi în alt mod. Dacă LHC va crea găuri negre subatomice, acestea vor fi dovada de necontestat a extra-dimensiunilor, pentru că gravitaţia în spaţiul tri-dimensional este prea slabă pentru găuri negre de aceste dimensiuni. Din raţiuni geometrice, extra-dimensiunile ar creşte gravitaţia la scară mică. De asemenea, acestea ar schimba "comportamentul" altor forţe, cum este forţa electromagnetică. Astfel, ar putea apărea modele distincte ale masei ori ale altor proprietăţi ale particulelor.

Descoperirea extra-dimensiunilor ar schimba nu doar fizica, ci şi discipline "învecinate", cum este astronomia. Extra-dimensiunile ar putea explica acceleraţia cosmică ori ar putea reformula conceptul de dimensiune, consolidând ideile conform cărora spaţiul şi timpul sunt emergenţe ale unor principii care acţionează din afara spaţiului şi timpului.

Aşadar, confirmarea existenţei extra-dimensiunilor va schimba fundamental ştiinţa. Cu toate acestea, noi nu vom fi capabili să le vizităm... Particule ce ne alcătuiesc organismul, în schimb, vor putea...

 

3. INTELIGENŢA EXTRATERESTRĂ

Probabilitate: Probabilitate descoperire inteligenta extraterestra

Acum 50 de ani, un tânăr cercetător, Frank Drake, în vârstă de 29 de ani, lucrând la Observatorul Astronomic Naţional din Green Bank, a îndreptat un telescop cu antena de 26 de metri către două stele apropiate de Pământ, în încercarea de a detecta semnale radio care să indice existenţa unei inteligenţe extraterestre. Eforturile sale nu au avut rezultatele scontate, dar Proiectul Ozma (după cum a fost numit de Drake) reprezintă începutul căutării ştiinţifice a inteligenţei extraterestre. Astăzi, în vârstă de 80 de ani, Frank Drake este directorul Centrului Carl Sagan pentru studiul vieţii din Univers din cadrul Institutului SETI (Search for extraterrestrial intelligence) din Mountain View, California. Centrul dispune de 42 de antene dedicate căutării semnalelor extraterestre inteligente (din 350 câte au fost planificate, în condiţiile existenţei finanţării dorite), organizate într-o reţea de echipamente denumite Allen Telescope Array.

 

Allen Telescope Array

Allen Telescope Array

 

În acest moment - după ştiinţa "vânătorilor" de semnale extraterestre - nu există emisie de unde radio  din interiorul galaxiei noastre care să dezvăluie existenţa unei inteligenţe extraterestre. Dar căutarea semnalelor radio venind din alte galaxii este deja pornită.

 

Saturn
Ascultaţi semnalele radio emise de planeta Saturn
!
(Sursa: NASA)

 

Argumente pentru căutarea inteligenţei extraterestre au apărut odată cu descoperirea faptului că sistemele planetare există într-un număr foarte mare în Univers. În ultimul timp au fost descoperite exo-planete (planete din afara sistemului nostru solar) care par a oferi condiţii apropiate celor de pe Terra privind dezvoltarea vieţii. Desigur, asta nu înseamnă  în mod automat că viaţa extraterestră există;  iar dacă viaţa extraterestră există, probabilitatea ca formele de viaţă existente să folosească comunicarea prin unde radio este foarte mică.

 

 

Dar ce se va întâmpla însă dacă într-o zi vom descoperi semnale radio "inteligente" din afara spaţiului terestru? Ce reacţie vom avea? Vom răspunde înapoi? Cum nu există o strategie comună la nivel planetar, este greu de răspuns la acest tip de întrebare. Este însă sigur că odată confirmată existenţa unor semnale provenind de la o inteligenţă extraterestră, impactul asupra concepţiei noastre despre Univers şi mai ales provocările pe care o asemenea descoperire le va naşte - sunt greu de prevăzut.

12 evenimente care vor schimba totul (2)

 


BIBLIOGRAFIE
12 events that will change everything, Scientific American, Iunie 2010

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro