Guvernele şi forţele armate au baze secrete, acesta este un fapt evident. Dar, de obicei, partea secretă se referă doar la ceea ce se face acolo, existenţa reală a unei anume baze militare nefiind, de obicei, pusă în discuţie.

 

Ştiţi care din aceste baze militare secrete aflate în întreaga lume sunt reale?

Este de altfel greu de ascuns un complex mare de clădiri. Chiar şi prezenţa centrului de comandă Cheyenne Mountain al NORAD (n.t. North American Aerospace Defense Command) care se află în întregime în interiorul unui munte din Colorado este indicată prin infrastructura sa externă, care este evidentă. Din moment ce guvernele deţin terenuri proprii şi controlează accesul către acestea nu există cu adevărat niciun motiv pentru a încerca să ascundă existenţa acestora. Cu ajutorul sateliţilor se poate observa dacă în anumite locuri s-a construit ceva anume aşa încât alte guverne pot afla dacă obiectul final al acestor activităţi este ascuns sau nu. Şi totuşi, anumite poveşti despre asemenea baze secrete persistă în continuare. Să aruncăm o privire asupra a opt dintre acestea.

În Marea Britanie se spune despre aceste baze militare ultrasecrete că în cadrul lor s-au efectuat tot felul de experimente ilegale şi imorale:

1. Porton Down

Este reală. Se află în Wiltshire, Anglia şi oricine are posibilitatea să o descopere cu ajutorul lui Google Earth. Porton Down a apărut în timpul Primului Război Mondial, o perioadă în care în războaie se utilizau gaze otrăvitoare. În cadrul acestei baze s-au dezvoltat tehnologii privind producerea de măşti contra gazelor şi totodată s-au cercetat diferite metode de perfecţionare a modului de utilizare a gazelor de luptă împotriva inamicului. O serie de arme oribile precum gazul muştar au fost utilizate în mod obişnuit aici.

Moştenirea întunecată a bazei militare de la Porton Down şi principalul motiv al reputaţiei pe care o are provine din perioada războiului rece. În acelaşi timp în care americanii au făcut experienţe pe bază de LSD (n.t. acronimul pentru Acid Lisergic Dietilamid) în cadrul programului MKULTRA, la baza militară Porton Down s-a făcut acelaşi lucru prin administrarea de LSD militarilor fără consimţământul lor, într-un efort de a dezvolta tehnicile de control al minţii şi metodele de obţinere a informaţiilor prin intermediul interogatoriilor. S-au desfăşurat, de asemenea, experimente pe oameni prin utilizarea unor agenţi chimici ce acţionau asupra sistemului nervos cum ar fi VX, gazul sarin sau a endotoxinelor care au provocat cel puţin un deces, aceste acţiuni fiind urmate de o serie de procese în instanţă.

Să trecem acum la cea mai celebră bază militară secretă:

2. Area 51

Este reală. Cea mai mare confuzie în legătură cu baza militară Area 51 este că aceasta nu are nimic comun cu incidentul de la Roswell, statul New Mexico sau cu presupusul accident din anul 1947 al unui OZN. Este vorba aici de două state diferite, iar baza militară Area 51 nici nu era construită în acea perioadă, astfel încât nu ar fi fost posibil ca trupurile neînsufleţite ale extratereştrilor decedaţi în presupusul accident de la Roswell să fi putut fi transportate în incinta acestei baze militare. Area 51 a fost construită în anii '50, în principal pentru dezvoltarea avioanelor de spionaj ultrasecrete A-12 şi SR-71. De fapt, în sursele oficiale această bază nu a fost denumită niciodată Area 51, ea fiind de obicei numită informal Ranch sau National Classified Test Facility. Contrar unor zvonuri populare, armata nu a negat existenţa sa, nici în prezent şi nici în trecut. Termenul „clasificat" din numele său înseamnă, pur şi simplu, că nu este permisă divulgarea de informaţii în legătură cu ceea ce se întâmplă acolo.

Mare parte din trecutul său a fost declasificat şi nimic din ceea ce s-a aflat cu această ocazie nu a surprins pe cei care lucrează într-adevăr în aviaţia militară. Cele mai secrete aeronave americane, cum ar fi A-12, SR-71, F-117 şi TACIT BLUE, ale căror caracteristici au fost clasificate înainte ca existenţa lor să fie adusă la cunoştinţa publicului, au fost testate şi dezvoltate în cadrul acestei baze militare. Iată de ce aceasta se află în mijlocul pustiului, în condiţii de siguranţă, ascunsă în spatele munţilor.

Un studiu cu ajutorul lui Google Earth al bazei Area 51 ne arată că activitatea în acea regiune s-a redus cu mult în ultimii ani, probabil pentru că preocupările şi bugetele alocate s-au îndreptat asupra aeronavelor fără pilot.

Dacă extratereştrii nu au ajuns în Area 51 poate că ei au ajuns, totuşi, în presupusa structură subterană din New Mexico acolo unde s-ar afla extratereştri gri şi fiinţe reptiliene:

3. Baza Dulce

Ficţiune. În ciuda informaţiilor prezentate într-o serie de spectacole de televiziune, cărţi de benzi desenate şi romane nu există nicio dovadă că ar exista vreo „bază" subterană în interiorul Archuleta Mesa, la 5 km nord de oraşul Dulce, New Mexico. Referiri frecvente la această bază apar în cadrul site-urilor web destinate subiectului OZN şi conspiraţiilor şi, de obicei, ele descriu desfăşurarea unor operaţiuni în comun între extratereştri şi armata SUA. Povestea a început atunci când un entuziast al fenomenului OZN din zonă, Paul Bennewitz, a afirmat că ar fi recepţionat transmisii radio de sub Archuleta Mesa în anii '70. Peste câţiva ani, un alt entuziast al fenomenului OZN, Phil Schneider, a pretins că ar fi fost angajat acolo şi a prezentat descrieri detaliate ale structurii bazei subterane care ar avea 7 nivele şi ar găzdui o populaţie de 18.000 de extratereştri. Totodată, el a furnizat şi descrieri ale experimentelor teribile pe care aceştia le-ar efectua acolo asupra oamenilor. De asemenea, el a presupus că ar exista o legătură subterană între această bază şi Los Alamos National Laboratory, aflat la o distanţă de 130 kilometri.

Este evident că, analizând imaginile pentru Archuleta Mesa folosind Google Earth, nu se observă nimic special în acea regiune şi, cu siguranţă, nimic care să confirme descrierile lui Schneider care includ clădiri aflate la suprafaţă sau prezenţa unor instalaţii radar. Şi, de asemenea, nu există nicio legătură subterană între acea regiune şi Los Alamos. De asemenea, pare cel puţin suspect că Phil Schneider ar fi avut permisiunea de a se deplasa liber prin ipotetica bază subterană, având în vedere că aceasta se presupune a fi top secretă.

Alţii afirmă că SUA deţine o bază subacvatică de tipul Area 51 în Bahamas. Ea este numită:


4. Baza AUTEC

Este reală. Atlantic Undersea Test and Evaluation Center al US Navy se află pe insula Andros din Bahamas şi aceasta a constituit subiectul unei emisiuni TV a postului History Channel denumită UFO Hunters, în care este prezentată o aşa-numită bază secretă extraterestră subacvatică. Angajaţii postului de televiziune au crezut că spectacolul regizat de ei a fost destul de amuzant şi au organizat o petrecere în urma căreia mi-au trimis o fotografie cu ei în timp ce se prosteau şi purtau pălării din staniol. Serios.

Autec
Imagini de la petrecerea "AUTEC" organizată de History Channel
Credit foto: Chickcharney Newsletter

AUTEC nu se află sub apă. Ea poate fi descrisă mai degrabă ca fiind o staţiune aflată pe plajă, cu un mic port protejat, o rampă pentru ambarcaţiuni şi un debarcader, iar clubul de pe plajă are obligatoriu un bar. Cu toate că marina americană nu dezvăluie informaţii cu privire la proiectele specifice ce au loc acolo, există descrieri ale dotărilor existente. Ele sunt în legătură cu războaiele subacvatice, în principal purtate cu ajutorul torpilelor şi al minelor. Tot acolo se dezvoltă şi vehicule subacvatice fără pilot, se studiază tehnologia electronică şi acustică implicată în confruntările subacvatice.

Şi dacă tot suntem sub apă, ce-ar fi să ne gândim la plauzibilitatea existenţei unei baze submarine de mari dimensiuni în China?

5. Baza navală Yulin

Este reală, deşi nimeni din afara Chinei nu ştie prea multe despre ea, în afara faptului că aceasta pare a fi enormă şi că este mai mare decât o altă bază submarină din China aflată la Jianggezhuang. Ea este clar vizibilă pe Google Earth chiar în afara oraşului staţiune Sanya de pe insula Hainan. Atât intrarea de mari dimensiuni pentru submarine aflată pe faleză, cât şi mai multe intrări în cavernele subterane aflate pe ţărm au fost destul de bine camuflate după finalizarea construcţiei lor, aşa cum se poate vedea dacă se compară mai multe imagini efectuate în ani diferiţi ce prezintă aceste locuri.

Analiştii militari cred că adăpostul subteran, care este bine protejat în interiorul peninsulei muntoase în care a fost construit, poate găzdui mai mult de 20 de submarine purtătoare de rachete balistice. China încă nu dispune de atât de multe submarine de acest gen, ci doar de trei sau cinci despre care încă nu se ştie dacă au posibilitatea de a lansa rachete nucleare, dar este, cu siguranţă, doar o chestiune de timp până ce China va putea obţine această dotare. În orice caz, acest obiectiv militar este, cu siguranţă, unul dintre cele mai impresionante situri militare de pe planetă, chiar dacă el nu poate fi văzut.

Şi în timp ce noi ne aflăm în subteran, să mergem puţin mai la nord-vest pentru a vedea dacă Rusia are, cu adevărat, propria sa bază subterană de tipul Area 51:

6. Baza Zhitkur

Este reală, în parte. Ea este de fapt numită Kapustin Yar şi reprezintă un centru de lansare a rachetelor care este în mod ocazional activ. Nu se cunosc informaţii cu privire la existenţa unei componente subterane a acestuia şi nici a unor piste de lansare care ar caracteriza, în mod normal, o bază secretă de cercetare a aeronavelor. În perioada războiului rece s-au făcut aici unele teste cu arme nucleare, dar în ultimii cincizeci de ani civilizaţia umană a ocupat tot mai mult teren în acea zonă, astfel încât în prezent Kapustin Yar nu mai este atât de izolată de restul lumii.

Kapustin Yar a fost, de asemenea, prezentată de postul de televiziune History Channel care s-a ocupat şi de baza AUTEC, aşa cum am amintit anterior. Dar de data aceasta a fost vorba despre emisiunea UFO Files în loc de emisiunea UFO Hunters. History Channel a inventat termenul de „Roswell al Rusiei" şi a afirmat că toate cercetările secrete s-au desfăşoară acolo, dar că aceasta nu mai reprezintă un obiectiv de interes. Probabil History Channel era doar în căutare de senzaţional. Probabil că şi personalul de acolo a organizat, de asemenea, o petrecere în care s-au folosit pălării de staniol.

Dar să redevenim, pentru un moment, serioşi şi să vorbim despre o altă bază americană secretă de cercetare:

7. Hangar 18


Este reală. Hangar 18 este o clădire aflată în cadrul Wright-Patterson Air Force Base din Dayton, Ohio. Ea a reprezentat, de asemenea, titlul unui film de science-fiction din anul 1980 în care o presupusă farfurie zburătoare extraterestră s-a prăbuşit la Roswell şi a fost transferată la Wright-Patterson pentru studiu şi în acest fel a ajuns în Hangar 18.

Ce se află cu adevărat în Hangar 18? În timpul războiului rece, US Air Force a avut un program de studiu intitulat Foreign Technology Division (FTD). Sarcina acestuia a fost de a studia şi de a aplica metode de inginerie inversă oricărui avion rus sau oricărei alte aeronave străine care ar fi căzut în mâinile lor, dar s-a reuşit capturarea în special a unor avioane ruseşti. FTD a utilizat, de asemenea, diferite locuri în apropiere de Nellis Air Force Base din Nevada (în care se află, de asemenea, Area 51), pentru a testa caracteristicile de zbor ale acestor avioane.

Când scenariştii de film au căutat o locaţie pentru a adăposti farfuria zburătoare, au aflat despre Foreign Technology Division şi au crezut că aceasta este alegerea ideală. În consecinţă, Hangar 18 a devenit o parte din mitologia OZN doar din simplul motiv că a reprezentat subiectul unui film de la Hollywood.

În continuare să depăşim marginile Pământului şi să privim către:

8. Bazele de pe faţa întunecată a Lunii

Ficţiune, în cazul în care nu aţi ghicit. Dar, surprinzător, un număr mare de oameni cred cu fervoare că există o bază militară pe partea întunecată a Lunii. Numeroase site-uri web sunt dedicate acestui subiect şi ele prezintă fotografii ale suprafeţei lunare cu cercuri, săgeţi şi diagrame. Există o comunitate importantă de oameni care crede că naziştii au construit o bază pe partea întunecată a Lunii şi că aceasta a fost păstrată în continuare. Există o comunitate chiar mai mare care crede că extratereştrii au o bază pe Lună de unde ei, probabil, lansează OZN-uri. Afirmaţia cea mai frecvent citată afirmă că sonda Clementine, care a petrecut aproximativ trei luni studiind Luna în anul 1994, a trimis spre Pământ 1,8 milioane de imagini, dar că 1,6 milioane dintre acestea au fost clasificate, probabil pentru că ele arată bazele extraterestre. Despre cele 170.000 de imagini care au fost făcute publice se spune că ele reprezintă „în mod evident praf în ochi" pentru a ascunde detaliile importante de pe suprafaţa Lunii, adică bazele extraterestre. Singura problemă cu aceste imagini este că cele postate de cei ce susţin existenţa unor baze pe Lună nu apar a arăta nimic neobişnuit. Se pare că avem de-a face cu un caz în care aceştia observă ceea ce îşi doresc să vadă în cuprinsul unor imagini care sunt pline de detalii aleatoare.

În cazul în care extratereştrii sau naziştii au construit aceste baze ascunse pe partea îndepărtată a Lunii este de mirare că numai teoreticienii acestei conspiraţii sunt capabili de a le detecta din faţa computerele lor.

În consecinţă, data viitoare când prietenul vostru vă va spune despre una dintre aceste baze secrete este bine să-l îndemnaţi să citească acest articol. Este important să se cunoască adevărul.



Traducere de Cristian-George Podariu după 8 Secret Bases: Real or Fictional?, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.