Unde e Bigfoot?Legendele despre creaturi cu înfăţişare umană, cum ar fi Bigfoot şi Yeti, ne-au încântat timp de secole. Poate că mici grupuri formate din verişorii noştri supravieţuiesc în regiuni îndepărtate. Să fie oare un asemenea scenariu cu putinţă?

 

 

 

Sunt unii dintre noi hibrizi? (8)



Legendele despre creaturi cu înfăţişare umană, cum ar fi Bigfoot, Yeti sau Yowie, i-au încântat pe oameni timp de secole. Ele sunt nişte poveşti foarte bune, dar ar putea exista ceva adevăr în ele?

Pare puţin probabil. Recent, Jeff Lozier de la Universitatea din Alabama, Tuscaloosa, a examinat toate locaţiile în care a fost văzut Bigfoot sau Sasquatch. El a aflat că aceste „bântuiri” sunt identice cu locurile în care apare ursul negru, sugerând că ar putea fi vorba pur şi simplu de un caz de identificare greşită (Journal of Biogeography, vol 36, p 1623). „Nu am văzut niciodată ceva care să mă convingă”, adaugă David Coltman de la Universitatea din Alberta, Edmonton, Canada, care recent a analizat un smoc de păr despre care se presupunea că provine de la Bigfoot, însă despre care s-a dovedit că aparţine, de fapt, unui bizon. Coltman admite că noi specii de primate sunt uneori găsite în regiunile îndepărtate, astfel încât există o mică şansă ca ceva să fie acolo. „Dar este foarte puţin probabil ca aceşti hominizi să se fi putut ascunde atât de mult timp”.

 

 

Cu toate acestea, câţiva oameni de ştiinţă sunt dispuşi să accepte ideea că Homo sapiens nu este singur. Jeffrey Meldrum de la Universitatea Statului  Idaho, Pocatello, subliniază faptul că, aproape de-a lungul întregii istorii umane, alte specii de hominizi au coexistat alături de strămoşii noştri. Dar asta nu e tot. Arborele genealogic al familiei noastre ne poate surprinde în continuare, aşa cum s-a întâmplat cu descoperirea în urmă cu 9 ani a lui Homo floresiensis, cunoscut ca „hobbit”. Acest hominid mic de statură a trăit pe insula indoneziană Flores până acum 18.000 de ani. Doar cu doi ani în urmă a apărut o altă surpriză, atunci când analiza genetică a relevat o specie anterior necunoscută, Denisovanii, care au trăit în Siberia acum aproximativ 40.000 de ani (New Scientist, 30 July 2011, p 34).

Meldrum consideră că este uşor să ne imaginăm că grupuri mici formate din verii noştri ar putea exista în zone îndepărtate, ca Himalaya sau Caucaz. Aceste grupuri ar putea fi un pic mai aproape de casă. În 1996, el a auzit rapoarte despre urme de 38 de centimetri, asemănătoare cu ale maimuţelor, în pădurile din Blue Mountain, Oregon. El a ajuns la locul respectiv aşteptându-se să descopere o farsă proastă, dar urmele au arătat un nivel extraordinar de detalii anatomice. De exemplu, degetele de la picioare erau flexate în anumite locaţii, dar mult mai relaxate în altele, ca şi cum animalul alerga pe unele porţiuni din călătoria sa. Asemenea detalii ar fi dificil de realizat, spune Meldrum. „Eu nu încerc să conving oamenii de existenţa lui Sasquatch, dar nu ar trebui să ignorăm complet această posibilitate”.

Noi i-am ucis pe neandertalieni? (10)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului evolution-puzzle publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Irina Delia Duceac

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.