GorilaÎn anul 1999 doi psihologi au realizat un experiment ale cărui rezultate sunt greu de crezut: au arătat că mulţi oameni nu observă ceea ce este foarte evident în faţa lor, dacă subiecţii sunt concentraţi pe un anume aspect din câmpul lor vizual.

 

 

 

Partea 1

Priviţi filmul de mai jos.

Nu citiţi textul de sub videoclip decât după ce aţi urmărit deja materialul video.

Veţi vedea câţiva jucători pasându-şi mingea. Sarcina dumneavoastră este să număraţi de câte ori pasează între ei jucătorii în alb.

Acum, urmăriţi filmul!

 

 

 

 

Acum, că aţi văzut filmul, aţi şi nimerit numărul exact de pase dintre jucători? Dar gorila, aţi observat gorila? Dacă nu, nu disperaţi, căci jumătate dintre cei care au participat la un test acum mai bine de 10 ani pe acest subiect nu au văzut gorila.

Experimentul a fost efectuat în anul 1999 de către psihologii Daniel Simons şi Christopher Chabris. Aceştia au arătat că atunci când un element neaşteptat apare în câmpul nostru vizual, este foarte posibil să nu-l observăm, fenomen denumit "orbire perceptivă".

 

 


Partea a 2-a

Dar lucrurile nu se termină aici! Un nou test vă aşteaptă. Priviţi filmul de mai jos. Sarcina este aceeaşi, de a număra pasele dintre jucătorii în alb. Din nou, nu citiţi textul de sub videoclip decât după urmărirea acestuia.

 

 

 

 

Aţi observat schimbarea fundalului? Aţi observat că unul dintre jucătorii în negru s-a retras la un moment dat din joc? Unii dintre dumneavoastră sigur nu...

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.