Ce strategii poţi să foloseşti pentru a te simţi mai bine, a-ţi ridica nivelul de energie şi a-ţi reduce tensiunea? Această întrebare i-a motivat pe Robert Thayer şi pe colegii săi de la Universitatea de Stat din California să investigheze strategiile pe care le folosesc oamenii şi pe care le găsesc eficace (Thayer, Newman şi McClain, 1994). Rezultatele, fără a fi nişte revelaţii, au evidenţiat faptul că aceleaşi trei strategii principale sunt considerate utile atât în vederea schimbării stării de spirit, cât şi pentru reducerea tensiunii şi creşterea energiei:- exerciţiul fizic: a fost evaluat ca fiind cel mai eficient pentru a schimba o stare de spirit proastă, de asemenea, bun pentru creşterea energiei şi reducerea tensiunii.

- muzica: evaluată pe locul doi ca importanţă în schimbarea unei stări de spirit proaste, în sporirea energiei şi reducerea tensiunii. Acest lucru poate constitui o descoperire surprinzătoare pentru unii oameni.

- interacţiunea socială: bună pentru a schimba o stare de spirit proastă şi pentru a reduce tensiunea, deşi nu neapărat la fel de bună pentru sporirea energiei.

În afara acestor categorii principale, care au fost foarte bine reprezentate, au fost menţionate alte strategii cu un rol mai selectiv:

- vorbele încurajatoare: acestea au fost evaluate ca fiind cele mai rodnice în sporirea energiei – deasupra exerciţiului şi a muzicii, în acelaşi timp.

- distracţiile (cum ar fi cumpărăturile, lectura, treburile casnice şi hobby-urile): sunt văzute la fel de utile pentru a schimba o stare proastă.

La celălalt capăt al scalei, lucrurile apreciate ca având oarecum mai puţin succes au fost:

- TV-ul: mai puţin eficace pentru reducerea tensiunii.

- mâncatul: de asemenea, mai puţin eficace pentru reducerea tensiunii.

- cafeaua: nu atât de bună pentru sporirea energiei, în raport cu celelalte categorii.

Au fost observate diferenţe de gen. Bărbaţii sunt mai tentaţi de distracţii sau de căutarea plăcerii, în timp ce femeile sunt mai tentate de căutarea suportului social.

O constatare surprinzătoare rezultată din acest studiu se referă la rolul pe care îl are muzica în toate cele trei categorii - reglementarea stării de spirit, sporirea energiei şi reducerea tensiunii. Un articol anterior detaliază cele şapte modalități prin care muzica influenţează starea de spirit.

Ştiu că rezultatele din acest studiu sunt în mare parte destul de evidente, dar aderarea intelectuală la ceea ce este bun pentru noi poate fi mai mult decât acţiunea corectă neconştientizată.

Bibliografie
Thayer, R. E., Newman, J. R., & McClain, T. M. (1994). Self-regulation of mood: Strategies for changing a bad mood, raising energy, and reducing tension. Journal of Personality and Social Psychology, 67(5), 910-925.


 

Traducere de Maricica Botescu după how-to-change-bad-mood-raise-energy, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.