BoltUn trandafir ar mirosi la fel de frumos orice nume ar purta, dar ar fi oare Usain Bolt la fel de rapid dacă s-ar numi altcumva? În ce măsură influenţează numele ceea ce facem în viaţă? Am aruncat o privire asupra motivului pentru care un număr considerabil din cei numiţi Baker (Brutaru) sunt, probabil, brutari.

 



Contrar a ceea ce spunea Julieta, un trandafir purtând orice alt nume n-ar mirosi probabil la fel de frumos. Au existat numeroase studii care au arătat că numele dat unui miros va afecta ceea ce simt oamenii în legătură cu el. Acidul butiric este ”ingredientul” olfactiv principal care se găseşte atât în vomă, cât şi în parmezan şi, deşi unii s-au luptat din greu să se înveţe cu gustul acestui tip de brânză, mirosul ei este oricum mult mai popular decât al ”apei de vomă”. Oamenii sunt influenţaţi de eticheta unui produs, de ambalajul acestuia şi de magazinul în care el se vinde. Dacă trandafirii n-ar fi atât de populari, nimeni n-ar fi de părere că miros atât de frumos. Motiv pentru care ideea ”determinismului nominativ” - o sintagmă creată într-un articol glumeţ din New Scientist - exercită o anumită atracţie.

Sigur că observăm, de exemplu, când un studiu despre nitraţii din apa subterană este scris de cineva numit Laurie Drinkwater (Bea-apă) sau când o carte despre regiunile polare este scrisă de Daniel Snowman (Om-de-zăpadă), dar poate un nume să-ţi schimbe chiar atât de radical viaţa? Cu siguranţă că nu, ai crede. Dar este posibil. Nici măcar nu este un lucru fără precedent. Doi psihologi au observat că o bună parte din cuplurile căsătorite (din cele 42.000 studiate) aveau nume aliterative. Allison avea cel mai probabil să se încurce cu Andrew, iar Carrie cu Chris. Există puţine lucruri mai importante decât căsătoria, iar numele îşi ”vâră”, la un anumit nivel, coada în asta. Şi lucrurile ar putea sta la fel şi în ceea ce priveşte slujba.

Un articol din 1994 din The Psychologist afirma că ”autorii gravitează în jurul ariei de cercetare care se potriveşte prenumelui lor”. De ce? Ei bine, cu siguranţă sparge gheaţa la conferinţele plictisitoare şi se asigură de faptul că, atunci când cineva caută să colaboreze cu tine la studiul său important, numele potrivit va ieşi în evidenţă. De exemplu, articolul citează un studiu din Jurnalul Britanic de Urologie scris de J. W. Splatt (care seamănă cu ”splash”, adică a stropi, a împroşca) şi D. Weedon (”wee” înseamnă, în limbaj familiar, urină).

În mare parte, totuşi, determinismul nominativ ar fi un joc al numerelor. Orice persoană ar putea avea o mie de motive pentru care n-ar dori să graviteze în jurul unei profesii care are legătură cu numele ei. Însă legătura i-ar atrage, cel puţin, atenţia. Dintr-o mie de oameni care s-au gândit să scrie pentru că numele lor era, de exemplu, Scribbler (Mâzgălitoru), unul ar putea cu adevărat să găsească o profesie la care nu s-ar fi gândit altfel. Combină asta cu milioane de Bank (Băncilă), Shoemaker (Cizmaru), Park (Parc) şi Baker (Brutaru) şi vei vedea că determinismul nominativ ar putea într-adevăr să funcţioneze.

”Aptronimele” (nume de persoană care se potrivesc ocupaţiilor acestora) sunt catalogate minunat pe multe site-uri web. Există câteva care sunt foarte bune. Există trei oameni foarte faimoşi ce poartă numele de Bass (Basu sau Bibanu). Doi sunt Colin şi Eric, amândoi basişti, iar unul este George, scufundător. Există un Marc Breedlove (Naşte-dragoste) care a realizat experimente pentru a face femelele de şobolan să manifeste un comportament de împerechere. Şi există şi un Ron Rumble (Bubuitu), care este inginer acustic şi vibraţional - şi, îmi place mie să cred, şi un membru al celor de la The Jets (trupă compusă din fraţi şi surori aparţinând familiei Jet, care cântă muzică pop, R&B şi dance) de la prima ţigară şi până la ultima sa zi de viaţă.

Acestea sunt toate profesii bune şi respectabile. Dar dacă determinismul nominal influenţează lumea, ţine el pasul cu lumea în care trăim? Cred că trebuie să ne actualizăm numele pentru a ţine pasul cu vremurile. Există mulţi Baker (Brutaru) în lume, dar cât de mulţi Engineer (Ingineru)? Nume ca Martian (Marţian), Moonwoman (Femeia-de-pe-lună), Rocket (Rachetă), Singularity (Singularitate) şi Dark-Matter (Materie-Întunecată) - ne plac la nebunie cele cu cratimă - trebuie să fie introduse în circulaţie. Dacă numele ne determină soarta, hai să alegem unele cu adevărat bune.



Traducere de Ana Dumitrache după does-your-name-influence-the-jobs-you-choose

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.