În aerOamenii tind să admită că limbajul trupului exprimă doar felul în care ne simţim înăuntrul nostru. Dar aceasta funcţionează şi invers: felul în care ne manifestăm corporal influenţează felul în care simţim şi gândim în tot felul de moduri fascinante.

 

 


Unul dintre primele studii a arătat că oamenii care pun stiloul în gură în aşa fel încât activează muşchii responsabili de gestul de a zâmbi, realmente experimentează mai multă plăcere.


În ultimii câţiva ani cercetările privind felul în care postura corporală afectează mintea au explodat.

Aici sunt 8 din cele mai recente studii psihologice asupra a ceea ce psihologii numesc ”cunoaşterea prezentă în trup”, sau asupra felului misterios în care corpul trimite răspunsuri minţii.


1.    Relaxează-te pentru decizii mai bune

Sentimentele puternice pot fi utile, dar prea multă putere poate avea un efect straniu asupra luării unei decizii. Priviţi-i pe bancheri: sunt prea plini de ei şi niciodată nu îşi pun la îndoială deciziile. Şi noi toţi ştim cum s-au dovedit a fi acestea.

Dacă ceea ce vrei este o confirmare a deciziilor tale, atunci sentimentul de putere este bun. Dar dacă ceea ce doreşti este să asimilezi noi informaţii pentru ca deciziile tale să fie mai bune, atunci sentimentul de putere poate să fie periculos. Un studiu a constatat că atunci când oamenii adoptă o atitudine mai neutră, cum ar fi aceea de a-şi ţine mâinile relaxate, sunt mai predispuşi la a ţine cont de noi informaţii atunci când iau decizii. (Fischer et al., 2011)

Pe de altă parte, puterea, posturile corporale demonstrative, îi fac pe oameni să observe doar informaţiile care sunt în acord cu deciziile pe care vor să le adopte.

 

2.    Voce adâncă pentru o gândire abstractă

Sunt puţine dubii în privinţa faptului că oamenii tind să asocieze o voce joasă cu mai multă putere. Nu este accidental faptul că vocile tipilor care fac prezentarea filmelor sună ca şi cum au făcut gargară cu whisky şi aparate de ras timp de decenii.

Astfel, aşa cum e de aşteptat, atunci când oamenii coboară vocea se simt mai puternici. Dar are, de asemenea, şi un alt efect: îi face pe oameni să gândească mai abstract. (Stel et al., 2011)

Iar gândirea abstractă poate fi importantă în mai multe moduri: poate îmbunătăţi creativitatea, auto-controlul şi spori înţelegerea de sine. De fapt, gândirea abstractă este puternică în toate sensurile; pentru mai multe informaţii citiţi articolul despre distanţa psihologică.


3.    Adoptă manifestări confuze pentru creativitate

Pentru a dezvolta creativitatea, uneori, preţul este nesincronizarea dintre minte şi corp, conform unui studiu făcut de Huang şi Galinsky. (2011)

Ei au avut de-a face cu oameni care evocau momente fericite din viaţa lor în timp ce stăteau încruntaţi. Un alt grup rememora amintiri triste în timp ce zâmbea. Ideea era de a-i face ca mintea lor să meargă într-un sens, iar corpul lor în celălalt.

Participanţii care au procedat aşa au manifestat o gândire mai comunicativă decât cei ale căror spirite şi corpuri s-au manifestat în concordanţă.

Gândirea comunicativă este foarte utilă în primele etape ale procesului creativ. Aceasta permite celor două manifestări anterioare neconcordante să fie conectate în maniere noi şi interesante.



4.    Posturi corporale deschise pentru toleranţa la durere


Durerea este profund subiectivă şi sensibilă la influenţele factorilor psihologici.  De aceea, Bohns şi Wiltermuth (2012) s-au întrebat dacă toleranţa oamenilor la durere poate fi crescută prin schimbarea posturii corporale şi, astfel, a setării mentale.

Unii dintre participanţii la studiu au stat cu braţele deschise şi picioarele depărtate înainte de a li se administra un test de toleranţă la durere. Când rezultatele lor au fost comparate cu cele ale participanţilor care stăteau în picioare în poziţii neutre sau aşezaţi în poziţii de supunere, s-a putut constata că cei care adoptaseră posturi de putere au putut suporta mai multă durere.

Aceasta se întâmplă pentru că, să stai în picioare în posturi puternice, te face să simţi că ai control asupra durerii, chiar dacă în realitate nu ai.


5.    Să stai drept pentru a fi angajat

Este un sfat foarte des întâlnit, dar nu mai puţin folositor din cauza aceasta: când mergi la un interviu, asigură-te că stai drept... cu menţiunea, însă, că aici este o inversare a situaţiei.

Într-un studiu în care participanţii au trecut printr-un interviu înscenat, cei care au făcut cea mai bună impresie la interviu şi s-au calificat mai degrabă pentru a fi selectaţi în vederea angajării au fost cei care au adoptat posturi demonstrative, foarte puternice, precum este aceea de a sta drept. (Cuddy et al., 2012)

Inversarea situaţiei constă în faptul că aceştia au fost nevoiţi să aibă posturi de putere înainte de a participa la interviu, şi nu în timpul lui. Adoptarea unor poziţii de putere în timpul interviului nu a avut nici un efect.

Aşa că, trebuie să stai drept înainte de a te duce la interviu pentru ca mintea ta să fie setată corespunzător.


6.    Abordează pentru a stăpâni

Oamenii puternici au tendinţa de a-i aborda ei pe ceilalţi mai degrabă decât să aştepte să fie abordaţi. De asemenea, ei stau mai aproape de acea persoană în timp ce vorbesc cuiva şi sunt mai predispuşi la a invada spaţiul personal al celorlalţi.

Dar, conform unui studiu al Smith et al. (2013; în presă), aceasta funcţionează şi invers: să fii nevoit să-i abordezi pe ceilalţi te face să te simţi mai puternic.

În fapt, pentru a obţine acest efect, participanţii la  cercetări nu a trebuit să se apropie fizic de ceilalţi, doar li s-a cerut să-şi imagineze sau să vizualizeze că sunt mai aproape.

Astfel că, doar să te imaginezi abordând persoane sau obiective importante este suficient pentru a-ţi spori puterea.  


7.    Ocupă un spaţiu mic pentru a mânca mai puţin


Cercetătorii din acest studiu au testat efectele felului în care femeile care ţin dietă stau în timp ce mănâncă (Allen et al., 2013). S-au tolănit ocupând mai mult spaţiu sau au procedat într-un mod specific unei doamne delicate, reducând la minim spaţiul pe care îl ocupă?

Au constatat că femeile care sunt îngrijorate de formele lor şi care reduc spaţiul pe care îl ocupă când stau jos au avut tendinţa de a mânca mai puţin în comparaţie cu acelea care au ocupat un spaţiu mai mare. 

Exact efectul invers a fost observat în cazul femeilor care nu erau preocupate de formele lor. În acest caz, cele care ocupau spaţiu mai mare mâncau mai puţin.

În concluzie, cât de mult mănâncă o femeie poate depinde de interacţiunea dintre cât de grasă se consideră şi felul în care stă la masă.


8.    Sari pentru a simţi bucurie

Avem tendinţa de a considera săriturile ca fiind o consecinţă a bucuriei, dar de ce nu ar putea fi ele cauza bucuriei?

În studiul făcut de Shafir et al. (2013), oamenii care au sărit în sus şi în jos s-au simţit mai fericiţi decât cei care au realizat mişcări neutre. Cu alte cuvinte: nu este vorba despre bucuria oricărei mişcări, ci, în mod specific, bucuria de a sări în sus şi în jos. Iar săriturile trebuie realmente făcute, simpla observare a unei persoane care sare nu funcţionează.

Rememorarea, dacă este necesară, a motivelor pentru care a dansa este distractiv şi a mişcărilor pe care corpul le face în timpul dansului ne trimite la emoţiile trăite.

(Cei care sunt masochişti ar putea să dorească să cadă pentru a genera tristeţe - a fost testată şi funcţionează. Puteţi constata că satisfacem toate gusturile!)



Traducere de Alina Turcescu după easy-bodily-actions-that-transform-mental-performance cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.