EntuziasmCum este să fii pe deplin viu, chiar în acest moment, angajat total în ceea ce faci? Asta înseamnă psihologia fluxului. Când expertul în fericire și creativitate, Mihaly Csikszentmihalyi, a studiat modul în care lucrează pictorii, el a observat un lucru ciudat.

 

 

 

 

Atunci când pictau bine, acestora nu le păsa de oboseală, de foame sau de disconfort, ei doar continuau să lucreze. Dar când lucrarea era terminată, ei îşi pierdeau rapid interesul pentru ea.

Ce era această stare specială de spirit, care părea să le absoarbă întreaga fiinţă? Csikszentmihalyi a numit-o "stare de flux" (eng.flow state). Este experiența angajării depline în ceea ce faci în prezent.

Când ești într-o stare de flux:

:: O oră poate trece cât ai clipi din ochi
:: Simţi că ceea ce faci este important
:: Nu ești conştient de sine
:: Acțiunea și conștienţa fuzionează
:: Simţi că deţii controlul complet
:: Şi experiența este una intrinsic profitabilă.

Pentru a avea o experiență de flux, este necesar:
:: Să fii motivat din interior, adică să faci activitatea în principal de dragul ei
:: Sarcina trebuie să-ţi antreneze abilitățile până aproape de limită, dar nu atât de mult încât să te facă prea încordat
:: Să-ţi fie clare obiectivele pe termen scurt, pentru ceea ce încerci să realizezi
:: Să obții un feedback imediat cu privire la modul în care lucrezi, adică să poți vedea cum pictura ta, fotografia ta, postările tale pe blog etc. constituie un punct de cotitură.

Experiența de flux a fost studiată în cazul chirurgilor, scriitorilor, artiștilor, oamenilor de știință, sportivilor, dar și în cazul oamenilor care stau doar să socializeze și să joace jocuri. Experiența performanței de vârf este foarte asemănătoare, indiferent de activitate.

Stările de flux necesită un echilibru, deși, după cum spunea Mihaly Csikszentmihalyi în cartea sa despre subiect, Fluxul: Psihologia experienței optimale (eng.Flow: The Psychology of Optimal Experience), "Bucuria apare la granița dintre plictiseală şi anxietate, atunci când provocările sunt  pe deplin echilibrate de  capacitatea persoanei de a acționa."

A fi într-o stare de flux nu este întotdeauna ușor de realizat, dar este un lucru minunat.

Traducere după the-psychology-of-flow de Maricica Botescu, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.