Profil femeieCe importanţă are care parte a chipului o arăţi când te fotografiezi? O echipă de cercetători susţin că aceasta reflectă cât de mult te vezi pe tine însuţi afectiv şi înclinat spre  discipline umaniste sau raţional şi realist.

 

 

 

 

Owen Churches şi colegii săi au analizat paginile personale de web, aparţinând  a 5.829 de profesori ai universităţilor cu predare în limba engleză.

Aceştia au constatat  că inginerii, matematicienii şi chimiştii se fotografiază mult mai des cu obrazul drept; specialiştii în literatură engleză şi psihologii, cu obrazul stâng.’’

Majoritatea  psihologilor specialişti care au intrat în sistemul umanist de multă vreme  se percep  ca fiind mult mai înrudiţi cu profesorii universitari decât cu cercetătorii,” opinează Churches şi colegii săi.

Cercetătorii au făcut aceste observaţii după alegerea a 30 de universităţi, în mod aleatoriu, din 200 publicate în clasamentul  universităţilor din toată lumea, din 2010 până în 2011. Când au observat  departamentele metodice unde convenţia era că profesorii să-şi prezinte fotografia, aceştia au analizat toate fotografiile pentru a vedea care obraz este mai vizibil. Fotografiile făcute din faţă nu au fost luate în considerare. Au rezultat 3168 de fotografii pentru analiză. În concordanţă cu cercetările anterioare s-a constatat un efect puternic asupra sexului – femeile pozau adeseori arătându-şi obrazul stâng. Dar diferenţele între ştiinţele umaniste şi cele ştiinţifice s-au păstrat chiar şi după analiza acestui amănunt. Contrastul a persistat şi în cazul excluderii analizării fotografiilor care arătau ca şi cum ar fi fost făcute de fotografi profesionişti.

Aceste rezultate noi, construite pe cercetări anterioare, au arătat că partea stângă a feţei este percepută ca fiind mult mai expresivă emoţional decât dreapta; aceşti oameni expresivi emoţional tind să se fotografieze cu obrazul stâng la vedere; aceasta, retrospectiv, reflectă faptul că oamenii aveau tendinţa se fotografieze cu obrazul stâng la vedere, dar alte portrete mai vechi ale  oamenilor de ştiinţă, în contrast, îi arătă pozând mai des cu obrazul drept la vedere; şi cei care analizează tind să conchidă că un profesor anonim pozând cu obrazul drept este un cercetător, în timp ce exponenţii cu obrazul stâng sunt profesori aparţinând ştiinţelor umaniste.Aceste rezultate, explica Churches şi echipa sa, “arată o diferenţă în rolul lăuntric ale celor două emisfere cerebrale, în crearea şi analiza prezentării emoţionale…”

În studiul de faţă, modelul general al fotografierii obrazului şi asimilarea academică s-a anulat, când a venit vorba despre artele frumoase şi cele interpretative - acestea nu au arătat nicio tendinţă pentru fotografierea cu obrazul drept la vedere. Cercetătorii au dedus că ar fi din pricina cunoştinţelor acestora, de specialitate, despre istoria portretului.

Criticii s-ar putea mira în legătură cu interpretările cercetătorilor, faptul că poziţia de fotografiere a psihologilor sugerează că aceştia se identifică cu disciplinele umaniste. Aceasta pare o trecere bruscă de la datele prezentate. E de menţionat şi faptul că există o mare variaţie între fiecare disciplină academică în ceea ce priveşte fotografierea poziţiei. Chiar şi printre bărbaţii ingineri, de exemplu, aproape 40% pozează cu obrazul stâng în faţa camerei.

‘’Profesorii universitari ar trebui atenţionaţi”, au concluzionat cercetările.’’ Ne prezentăm studenţilor şi colegilor în fotografiile noastre de profil şi felul în care o facem arată despre noi  mai mult decât credem.’’

 

 

Traducere după bps-research-digest.blogspot.ro de Oana Dondas

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.