TelevizoareDupă o lungă zi de muncă este plăcut să te aşezi pe canapea şi să priveşti emisiunea favorită la TV. Dar e greşit să acţionăm astfel? Ar trebui să facem cumva altceva, mai provocator şi mai creativ? Poate să luăm lecţii de ciclism ori să cântăm la flaut?

 

 

 

 

Un nou studiu sugerează că televizorul poate avea efecte psihologice benefice până la urmă (Derrick, 2012). Problema cu zilele stresante este că ne slăbesc autocontrolul. Aceste reprezintă o resursă finită care la sfârşitul zilei se epuizează. Deşi porneşti ziua cu bune intenţii privind ceea ce o să faci în seara zilei, toate aceste intenţii sunt invalidate de epuizarea de peste zi.

O modalitate de a recăpăta autocontrolul este evadarea într-o lume familiară. Cei pe care îi cunoaştem ne asigură un sentiment al apartenenţei, ne pot da energie şi ne pot îmbunătăţi starea de spirit.

Dar întrucât cercetările au arătat că oamenii recepţionează personajele din filme ca fiind personaje reale (deci nu doar ca simpli actori, într-un mediu artificial, de film. nn), poate că aceste personaje pot oferi acel sentiment al apartenenţei pe care-l generează persoanele din mediul familiei.

Când Jaye Derrick de la Universitatea Buffalo a testat această idee în cadrul unui experiment, ea a descoperit că după epuizarea autocontrolului, oamenii caută în mod automat o lume familiară fictivă, ca cea experimentată pe când privim la TV. În plus, această cufundare într-o lume fictivă are, de asemenea, şi efecte pozitive. Subiecţii au avut rezultate mai bune la rezolvarea unui puzzle ce cerea autocontrol după ce aceştia au privit programul TV favorit ori au citit cartea favorită.

Un al doilea studiu a sugerat că nu a fost vorba doar despre vizionarea unei emisiuni TV. A contat dacă lumea fictivă era una familiară, ca cea dintr-un sitcom ori un serial pe care-l urmăreşti cu regularitate.

Asta nu înseamnă că de mâine trebuie să renunţaţi la prietenii d-voastră şi să vă refugiaţi în lumea fictivă a lui Seinfeld ori Homer Simpson pentru a vă satisface nevoia de interacţiune socială. Dar aceste studii sugerează că, cel puţin pe termen scurt, urmărirea unei emisiuni TV familiare poate avea ca efect recuperarea autocontrolului epuizat pe timpul zilei.


Traducere şi adaptare după How TV can boos your self control

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.