TraficAşa cum orice călător ştie, drumul de întoarcere către casă pare mereu mai scurt decât cel pe care îl parcurgi atunci când mergi undeva. Acest fenomen psihologic este de fapt unul îndelung studiat. Deci, în ce constă acest efect misterios al drumului de întoarcere?

 

 

Cercetătorii de la Universitatea Tilburg din Olanda au publicat recent descoperirile lor, în care comparau mai multe date obţinute anterior pentru a descoperi ce se întâmplă în cazul efectului drumului de întoarcere. Iată ce au de spus:

”Trei studii confirmă existenţa efectului drumului de întoarcere: drumul înapoi pare adesea să fie mai scurt decât drumul iniţial, în ciuda faptului că distanţa parcursă şi timpul efectiv scurs sunt aceleaşi. Un test anterior arată că oamenii chiar experimentează acest efect în mod constant, el fiind observat la călătoria cu autobuzul (Studiul 1), cu bicicleta (Studiul 2) şi chiar şi atunci când participanţii au urmărit o înregistrare cu o altă persoană care călătorea (Studiul 3). Efectul drumului de întoarcere a existat şi atunci când s-a ales o altă rută, echidistantă, pentru întoarcere, arătând că nu familiaritatea cu traseul este cea care cauzează efectul. Mai degrabă, se pare că o înşelare a aşteptărilor este cea care cauzează acest efect. ”


Efectul drumului de întoarcere este foarte puternic – în cazul studiului cu bicicleta, oamenii au crezut că drumul de întoarcere a fost cu 17% mai scurt decât cel iniţial, iar în cazul celui cu înregistrarea video, diferenţa s-a ridicat până la 22%. Desigur, din moment ce efectul a existat chiar şi atunci când oamenii au ales rute alternative de aceeaşi lungime, cheia acestui fapt nu poate fi lipsa familiarităţii cu drumul. Cercetătorii susţin că totul se reduce la schimbarea aşteptărilor şi iată cum explică ei acest lucru:

”Participanţii au simţit că drumul iniţial a durat mai mult decât se aşteptau. Drept răspuns, ei au mărit probabil aşteptările (i.e. distanţa mentală) pentru drumul de întoarcere. În comparaţie cu această durată mai lungă la care se aşteptau, drumul de întoarcere a părut scurt. Cu cât aşteptările participanţilor erau înşelate mai profund, cu atât experimentau ei mai intens efectul drumului de întoarcere (Studiile 1 şi 2). În cazul Studiului 3, când aşteptările participanţilor legate de durata drumului iniţial au fost intensificate prin intermediul unei manipulări, efectul drumului de întoarcere a dispărut.”

Cercetarea sugerează şi că acesta este motivul pentru care efectul dispare în cazul drumurilor pe care le facem în mod regulat, cum ar fi drumul zilnic la serviciu. Asta deoarece facem aceste drumuri suficient de des şi de regulat încât să facem estimări mult mai exacte asupra duratei lor, astfel că efectul drumului de întoarcere se diminuează în timp.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului http://io9.com/5862788/why-does-going-somewhere-always-seem-to-take-more-time-than-coming-back-again publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.