Ursulet de plusEste foarte important pentru starea noastră de bine, atât psihică cât şi fizică, să simţim că aparţinem cuiva, de ceva. Excluderea socială doare şi ne afectează starea de spirit. Un studiu recent înfăţişează o metodă eficace de a evita acest lucru.

 

 

Din păcate, acest lucru pune în mişcare un cerc vicios pentru că atunci e mult mai puţin probabil să ne angajăm în acţiuni prietenoase, prosociale, aşadar mult mai puţin probabil să formăm noi legături cu ceilalţi. Un nou studiu prezintă o metodă eficace de a întrerupe acest ciclu – persoanele excluse ar trebui să atingă un ursuleţ de pluş. Serios.

Pe durata a două studii, Kanneth Tai şi colegii săi i-au făcut pe unii dintre participanţi să se simtă excluşi social, fie prin a le oferi aprecieri false are unor chestionare de personalitate („Sunteţi tipul de persoană ce va rămâne singură mai târziu în viaţă”) sau prin imaginarea unei situaţii inconfortabile în cadrul unei sarcini de grup cu alţi participanţi („Regret să vă spun, dar nimeni nu v-a ales ca şi partener de lucru.”) Alţi participanţi au primit aprecieri mai încurajatoare (ex, mulţi oameni v-au ales să faceţi parte din grupul lor), ce au fost utilizaţi pentru comparaţie.

În continuare, toţi participanţii au trebui să dea o notă unui „produs de consum” – un ursuleţ de pluş pufos de 80 de cm. Unora dintre participanţi li s-a dat un ursuleţ în braţe; alţii l-au evaluat de la distanţă.

Cercetătorii erau interesaţi în cum va afecta excluderea socială dorinţa participanţilor de a se oferi voluntari pentru mai multe experimente în viitor, şi dorinţa acestora de a împărţi bani cu o altă persoană în cadrul unui joc de economie (ambele sunt considerate semne de  comportament prosocial). Şi cel mai important, cercetătorii au dorit să ştie dacă atingerea unui ursuleţ înainte de a-şi exprima aceste dorinţe face vreo diferenţă.

A făcut. Participanţii ce fuseseră excluşi social ce au avut şansa de a atinge ursuleţul au fost mai doritori să se ofere pentru experimente viitoare şi au fost mai generoşi în împărţirea banilor cu un alt participant. În contrast, atingerea ursuleţului nu a schimbat cu nimic comportamentul participanţilor ce nu fuseseră excluşi social.

Atingerea ursuleţului a intensificat comportamentul prosocial al participanţilor excluşi, accentuându-le emoţiile pozitive experimentate. Cercetătorii au testat acest lucru spunându-le participanţilor să îşi explice decizia de a împărţi bani din cadrul jocului de economie. Participanţii ce fuseseră excluşi ce au atins ursuleţul au dat răspunsuri ce cuprindeau emoţii pozitive, precum: „Nu am nevoie urgentă de bani şi este întotdeauna plăcut să fii surprins de alţii, chiar şi de străini. Aşa că sper doar ca banii să îi folosească celui ce îi va primi.”


 


Dar de ce ar avea atingerea unui ursuleţ de jucărie asemenea efecte asupra unor adulţi în toată firea? O parte din răspuns se leagă de căldura emoţională şi fizică. Cercetări anterioare au indicat că persoanele excluse social au estimat temperatura unei camere ca fiind mai mică, iar cei ce se simt mai singuri au tendinţa de a face mai multe băi fierbinţi. Există de asemenea legături cu studii trecute ce indică beneficiile contactului emoţional şi fizic cu animalele de casă. În final, ar putea avea de a face şi cu antropomorfizarea ursuleţului de pluş de către oameni (adică a îl privi ca şi cum ar fi o persoană). Contactul cu alţi oameni poate creşte nivelul de oxitocină – un hormon implicat în sentimentul de încredere şi de apropiere socială – este posibil ca şi contactul cu ursuleţul de pluş să fi avut un efect asemănător.

Tai şi colegii săi au declarat că există încă multe drumuri de explorat în cadrul cercetărilor viitoare – ar avea atingerea unei plăpumi moi aceleaşi beneficii observate în acest studiu; dar atingerea unui ursuleţ de plastic? Ar fi rezultatele la fel în cadrul unei culturi ce tinde a nu antropomorfiza ursuleţii?

„De multe ori, ar putea fi greu să reînnoieşti relaţiile cu alţi oameni când ai fost exclus social,” au concluzionat cercetătorii. „În cazul situaţiilor când faptul de a fi exclus duce la o dificultate în a recăpăta conexiunea socială cu alţii, puteţi opta pentru alinarea oferită de un ursuleţ de pluş."


 

Textul reprezintă traducerea articolului Feeling socially excluded? Try touching a teddy bear (seriously), publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.