Bărbat dormind cu căşti la urechiOamenii de ştiinţă au găsit un mod de a consolida amintirile în timpul somnului. Doar de-am putea utiliza într-un mod mai constructiv tot timpul pe care-l petrecem dormind... Oamenii au încercat ascultarea diferitelor înregistrări în timp ce moţăie.

 

 

 

 

Au încercat de la liste de cuvinte străine până la mantre care te ajută să te laşi de fumat, dar toate sunt inutile.

Ceea cu ştim cu siguranţă este că somnul este important pentru consolidarea amintirilor... numai de-am putea folosi asta cumva. Acum , în sfârşit, John Rudoy şi colegii săi au furnizat nişte dovezi care demonstrează cum poate fi îmbunătăţit învăţatul în timpul somnului.

 

 



Doisprezece participanţi au privit cincizeci de obiecte apărând unul câte unul în diferite locuri ale unui ecran de calculator. Un fapt important era acela că fiecare obiect era însoţit de un zgomot caracteristic – de exemplu, o pisică apărea însoţită de un mieunat, iar un ibric de un şuierat. Mai multe şedinţe de învăţare au avut loc până când participanţii au estimat poziţia aproximativă a fiecărui obiect cel puţin o dată. Un test final a fost realizat înainte de culcare, pentru ca cercetătorii să ştie cât de bine cunoşteau participanţii poziţia fiecărui obiect înainte să adoarmă.

Momentul când participanţii au adormit a fost confirmat de înregistrările undelor cerebrale obţinute cu ajutorul unor electrozi fixaţi pe scalp. Dar există şi un truc. După ce participanţii au intrat în faza somnului profund, cercetătorii au pornit o înregistrare cu sunetele asociate unui număr de 25 de obiecte (din cele 50 iniţiale). Obiectele indicate astfel au fost alese cu grijă, astfel încât performanța dinaintea somnului să fie egală pentru acestea şi pentru cele care au fost lăsate deoparte.

Participanţii s-a trezit după o oră şi, deşi acurateţea memoriei a fost per total mai scăzută în comparaţie cu cea dinaintea somnului, performanţa pentru obiectele indicate în timpul somnului a fost superioară celei pentru obiectele omise, asta în ciuda faptului că performanţele obţinute înainte de somn fuseseră egale pentru cele două grupuri.

Cercetătorii au observat şi undele cerebrale înregistrate în timpul somnului, comparând răspunsul creierului la sunetele asociate obiectelor care au fost reţinute mai bine după trezire cu obiectele a căror amintire se deteriorase. Ei au descoperit cum creierul a răspuns mai mult la sunetele aparţinând obiectelor reţinute mai bine.  ”Credem că sunetele auzite în timpul somnului au determinat procesarea preferenţială a asociaţiilor obiect-locaţie corespunzătoare”, au spus cercetătorii.

Pentru scepticii care ar putea să creadă că rezultatele nu au nicio legătură cu somnul, cercetătorii au repetat exerciţiul cu sunetele cu alţi doisprezece participanţii care au rămas în stare de veghe. În cazul lor, sunetele auzite după învăţare nu au adus nicio modificare performanței ulterioare a memoriei.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Scientists-find-way-to-strengthen-memories-during-sleep, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.