Somnul de dupa-amiaza. SiestaScuza perfectă pentru o siestă! Oamenii care stau treji pe tot parcursul zilei devin treptat mult mai sensibili la emoţiile negative. În schimb, cei care trag un pui de somn după-amiaza sunt mai insensibili la emoţiile negative şi mult mai receptivi la cele pozitive.

 

 

 

 

Aceste noi descoperiri arată nu numai că privarea de somn duce la probleme emoţionale, ci şi că un plus de somn poate aduce avantaje emoţionale.

Ninad Gujar şi colegii lui au testat 36 de participanţi (jumătate erau bărbaţi, vârsta medie 21 ani) într-o activitate de procesare a feţei, o dată la ora 12 şi apoi din nou la ora 17. Jumătate dintre participanţi au avut oportunitatea să doarmă 90 minute după prima activitate, pe când ceilalţi şi-au petrecut ziua ca de obicei, fără somn.

Sarcina presupunea ca participanţii să se uite la ecranul unui computer care afişa faţa unei persoane de sex masculin având diferite expresii, la intensităţi diferite: fricos, supărat, furios şi fericit. Obiectivul participanţilor a fost să evalueze intensitatea fiecărei expresii faciale pe o scară de la 1 (categoric neutru) la 4 (predominant fericit/supărat etc.)

Pentru participanţii care au stat treji în timpul după-amiezii, performanţa lor la ora 17, comparativ cu cea de la ora 12, a arătat o sensibilitate crescută la expresiile faciale fricos şi furios. În schimb, participanţii care au dormit după-masă, la ora 17 au fost mai puţin sensibili la expresiile fricos şi furios şi mult mai sensibili la expresiile faciale „fericite”.  Aceste modificări ale proceselor emoţionale au fost însoţite de diferite stări de spirit: grupul care nu a dormit a raportat o dispoziţie mai puţin pozitivă mai târziu în după-amiaza, comparativ cu orele precedente, în timp ce grupul care a dormit a raportat o scădere a dispoziţiei negative.



Schimbările emoţionale observate în cadrul grupului care a dormit au fost legate de somnul REM (rapid-eye-movement). Înregistrările EEG luate în timpul somnului au arătat că pentru cei care parcurgeau etapa de somn REM, probabilitatea ca să fie insensibil la emoţiile negative şi sensibili la cele pozitive era foarte mare.

O interpretare alternativă a rezultatelor este aceea că somnul afectează procesarea vizuală şi nu sensibilitatea emoţională. Totuşi, cercetătorii nu cred că această interpretare vă ridica multe întrebări, din moment ce orice efecte de procesare vizuală ar fi trebuit să fie uniforme printre diferitele emoţii.

Deci, luând în considerare că studiul privind sensibilitatea emoţională este adevărat, de ce participanţii care nu au dormit au devenit mai sensibili la emoţiile negative? O posibilitate, susţinută de anumite cercetări privind lipsa somnului, este că din cauza oboselii cortexului prefrontal pe parcursul zilei, acesta este mai puţin în măsură să atenueze reactivitatea emoţională din sub-cortex.  Alternativ, este posibil ca sensibilitatea crescută la frică şi mânie să fie adaptivă din pricina oboselii acumulate de-a lungul zilei, astfel explicându-se de ce ar trebui să fim mai vigilenţi faţă de semnalele care indică pericolul. Oricum, un pui de somn pare să ne dea o reîncărcare emoţională, influenţând modul în care răspundem la expresiile faciale ale altor persoane. Implicaţiile pentru practicile de lucru sunt evidente.

„Aceste date se adăugă la o colecţie tot mai mare de descoperiri care indică un rol de reglementare pentru somn în homeostazia optimă a funcţiei cerebrale emoţionale” spun cercetătorii „ a cărei întreruperi poate avea contribuţii semnificative în detrimentul tulburărilor afective."



Textul reprezintă traducerea articolului
An afternoon nap tunes out negative emotions, tunes in positive ones, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Oana Benţa

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.