Voce interioarăÎn timp ce te întinzi după încă o prăjitură delicioasă, micuţa voce cumpătată din capul tău îţi spune: „n-o face!”. Are vorbitul cu sinele într-adevăr vreun efect asupra controlului impulsurilor sau nu face decât să ofere un comentariu privat la nivelul vieţii mentale?

 

 

 

 

Un nou studiu efectuat cu ajutorul unui test de autocontrol realizat în laborator sugerează că vocea interioară chiar ajută.

Alexa Tullett şi Michael Inzlicht au rugat 37 de studenţi să efectueze testul Hai/Stai. Pe scurt, aceasta implică un simbol prezent pe un ecran, indicând faptul că un buton trebuia să fie apăsat cât mai repede cu putinţă (comanda Hai) sau că nu trebuia apăsat deloc (comanda Stai). Pentru că simbolul Hai era mult mai des întâlnit, participanţilor le era dificil să nu apese pe buton în rarele ocazii când se dădea o comandă Stai. Se aştepta ca oamenii cu o capacitate mai mare de autocontrol să facă mai puţine erori de acest fel.

 



În mod crucial, Tullett şi Inzlicht i-au rugat pe participanţi să ducă la capăt şi o a doua sarcină în acelaşi timp – fie să repete cuvântul „computer” în gând, fie să descrie cercuri cu mâna rămasă liberă. Descoperirea principală au fost aceea că participanţii au făcut mult mai multe greşeli la testul Hai/Stai (i.e. au apăsat butonul atunci când nu trebuia) când trebuiau să repete cuvântul „computer” în gând, în comparaţie cu situaţia în care trebuiau să descrie cercuri. Această diferenţă s-a accentuat şi mai tare în timpul unei versiuni mai dificile a lui Hai/Stai, când simbolurile erau schimbate periodic (astfel încât comanda Hai devenea Stai şi viceversa). Se pare că stăpânirea de sine a participanţilor a fost compromisă în special atunci când vocea interioară era ocupată repetând „computer”, astfel că n-a putut fi utilizată pentru a îmbunătăţi autocontrolul.  

„Examinând performanţele prin intermediul unei sarcini clasice de autocontrol, acest studiu oferă dovezi în sprijinul faptului că atunci când ne spunem să „mergem mai departe” pe banda de alergare sau când numărăm până la zece în timpul unei dispute, ne putem ajuta pe noi înşine să ne stăpânim impulsurile, în favoarea unor ţeluri ca păstrarea condiţiei fizice sau a unei relaţii”, cred cercetătorii.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 'Don't do it!' - how your inner voice really does aid self-control, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.