Sexism binevoitorCe ar putea să fie greşit în faptul că un domn îi deschide uşa unei doamne? Conform unor psihologi sociali, astfel de acţiuni promovează stereotipurile legate de sexe: ideea că femeile sunt slabe şi au nevoie de ajutor şi că bărbaţii sunt capi de familie puternici.

 

 

Un studiu a cercetat felul în care sunt percepute femeile atunci când acceptă sau resping un act de aşa-zis „sexism binevoitor” şi a descoperit că acestea sunt puse într-o poziţie delicată. Femeile care acceptă ajutor de la un bărbat sunt văzute ca fiind mai calde, dar mai puţin competente. Femeile care le refuză ajutorul sunt văzute ca fiind mai competente, dar reci.

De-a lungul a trei studii, Julia Becker şi colegii ei au prezentat mai multor zeci de elevi germani o vinietă (fie în proză, fie ca o bandă desenată) în care un funcţionar se oferă să o ajute pe o colegă să instaleze un server. Atunci când face oferta, el spune: ”Oh, serverul de reţea, e atât de dificil şi frustrant pentru o femeie să se ocupe de el. Lasă-mă să o fac eu pentru tine.” Unii elevi au citit o versiune în care femeia acceptă oferta, alţii au citit o versiune în care ea a respins-o, spunând: „Pot să o fac. Nu e o problemă pentru o femeie”.

Dacă femeia respingea oferta, era văzută ca fiind mai competentă, dar mai puţin caldă (în comparaţie cu o versiune în care răspunsul ei nu era dezvăluit). Dacă accepta oferta, era considerată mai caldă, dar mai puţin competentă. Aceste impresii influenţau şi deciziile participanţilor cu privire la tipul de slujbă adecvată. Dacă respingea oferta, era judecată ca fiind mai puţin potrivită pentru o slujbă de îngrijitoare, care depinde de capacităţile emoţionale. Dacă accepta oferta, era judecată ca fiind mai puţin potrivită într-o o poziţie de administraţie.

 

 

 

Cavalerism sau sexism?
Să nu mai fie deschisul portierei pentru o doamnă un act de cavalerism?

 

Prin contrast, bărbaţii nu se confruntă cu aceeaşi problemă. Alţi participanţi au citit o versiune diferită a poveştii, în care o femeie oferea ajutor tehnic bărbatului. În acest caz, participanţii l-au văzut pe bărbat ca fiind mai competent, dar nu mai puţin cald dacă respingea oferta.

O importantă opoziţie a fost identificată atunci când cercetătorii au început să evalueze poziţia participanţilor faţă de sexismul binevoitor, aşa cum reiese din aprobarea lor referitoare la afirmaţii ca „Femeile ar trebui să fie preţuite şi protejate de bărbaţi”. Perceperea unei femei independente ca fiind competentă, dar rece a fost valabilă doar în cazul participanţilor care aprobau sexismul binevoitor.

Un alt aspect pe care cercetătorii l-au studiat a fost modul de percepere a celui care oferea ajutor. Aici au descoperit că susţinătorii sexismului binevoitor îl percepeau pe bărbatul care îşi oferea ajutorul ca fiind deosebit de cald şi competent când oferta lui era acceptată.

„În zilele noastre, comportamentul sexist a devenit mai subtil din cauza normelor sociale schimbătoare, iar ofertele condescendente vin în deghizări subtile,” au spus cercetătorii. „Aceasta exacerbează dilema femeii referitoare la modul în care ar trebui să răspundă şi creşte probabilitatea ca ea să fie văzută drept „rece” dacă refuză ajutorul paternalist.”

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Let me help you with that ... How women suffer from benevolent sexism, publicat de bps-research-digest.blogspot.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.