Am început pandemia cu un concept nou, „distanțare socială”, o traducere mot à mot după englezescul „social distancing”.

În urmă cu mai multe săptămâni unii au avut o revelație: „distanțare socială” trebuie să aibă legătură cu altceva, nu cu distanța dintre oameni. Probabil s-au gândit la diferența de clasă ori poate, cine știe, la altceva. Și au inventat o nouă sintagmă: „distanțarea fizică”.

Ok, nu e nimic de lămurit aici apropo de sensul acestor două sintagme, ambele au sensul de distanță dintre oameni. În fapt, lucrurile sunt destul de simple atunci când vorbim despre o limbă: cuvintele înseamnă ce înțeleg oamenii că înseamnă. ”Pătrat” înseamnă o figură geometrică cu patru laturi egale pentru că așa înțelegem toți. Dacă decidem că pătratul are patru laturi inegale, asta e! Nu e scris în ceruri ce trebuie să însemne „pătrat”. Prin urmare, dacă ne-am asumat că „distanțare socială” înseamnă distanța dintre oameni, ok, așa să fie, chiar dacă formula în mod clar nu este cea mai potrivită. Dar toată lumea a înțeles despre ce e vorba. A fost cineva care a crezut atunci când s-a vorbit despre „distanțare socială” că se vorbește despre diferențele de avere ori de altă natură dintre oameni? Greu de crezut.

Întrebarea e: de unde nevoia de a inventa acolo unde lucrurile sunt rezolvate?

De ce să nu spunem, în context pandemic: „nerespectarea regulilor privind distanțarea” sau „păstrarea distanței de 2 metri între oameni reduce riscul de infectare”?

Cei care au schimbat „distanțarea socială” cu „distanțarea fizică” s-au bazat pe un „feeling” al lor, și anume că „fizic” are legătură cu realitatea, cu lumea în care trăim, iar „fizic” se potrivește într-un mod nemaipomenit cu „distanță”. Nu se potrivește... Vedeți dicționarele limbii române pentru sensurile termenului „fizic”.

Gândiți-vă dacă ați citi într-o carte de matematică următorul enunț: „distanța fizică dintre punctele A și B este de 3 cm”. Ar suna ciudat, nu? Sigur, pentru că nu are niciun sens. Cu „distanțare fizică” e la fel.

Una peste alta, am schimbat o sintagmă în mod cert nereușită, „distanțare socială”, cu alta și mai nefericită, „distanțare fizică”.

Să mergem, totuși, pe varianta optimă: „distanțare” și atât!


Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Ești „vizitator” ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro