Dacă obişnuiţi să citiţi articolele scientia.ro, cu siguranţă aţi întâlnit acest verb, „a colapsa”. Există o problemă: deşi îl folosim ori de câte ori este nevoie, conform dicţionarelor limbii române verbul „a colapsa” nu există! Şi ar trebui să existe!

Termenul „colaps” există însă în dicţionare, iar într-unul dintre acestea chiar într-un exemplu care are legătură strictă cu astronomia (domeniu în care noi, pe scientia.ro, folosim verbul „a colapsa”) - „colaps gravitaţional”.


credit:dexonline.ro


De ce nu există verbul a „colapsa” în niciun dicţionar? Mister... Dar el ar trebui să existe, cu certitudine.

De ce ar trebui să existe? Principalul motiv este următorul: pentru că nu există alt verb care să exprime aceeaşi idee. Cum spui atunci când materia unei stele cade către centrul ei şi formează o gaură neagră, folosind un singur termen? Nu poţi. De vreme ce avem „colaps gravitaţional”, de ce nu am avea şi „materie care colapsează gravitaţional”?

Limba are nevoie de precizie, dar şi de concizie. Acest verb este unul în mod evident util în ştiinţă, în special când vorbim despre fenomene gravitaţionale.

Cel mai probabil niciun autor de dicţionare nu va citi acest articol. Dar poate vreunul dintre cititori cunoaşte un autor de dicţionare şi-i transmite solicitarea imperioasă de a îmbogăţi dicţionarul cu un nou verb :)



PS. Recent am propus un nou concept, destul de vechi în limba engleză, acela de „neutralitate carbonică”, pentru a vorbi despre ideea de echilibru între emisiile de carbon şi colectarea acestuia. Mai multe detalii în acest articol.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.