Nassim Nicholas Taleb, eseistul libanezo-american faimos în special pentru conceptul de „lebădă neagră”, este activ pe Twitter. Comentează diverse evenimente politice, periodic atacă diverse figuri politice sau literare și își testează propriile idei. Pe lângă activitatea intelectuală, acesta este pasionat de ciclism și practică și ridicarea de greutăți. Mai jos am extras 10 dintre cele mai recente gânduri publicate pe contul de Twitter.

Dacă nu ați citit cărțile lui Taleb, o sinteză a acestora o puteți găsi pe scientia.ro, dând click pe tagul Nassim Nicholas Taleb.

1. Pentru a vedea dacă o carte este de valoare, cereți unui număr de 10 persoane din medii și profesii diferite să o rezume. Dacă rezumatele sunt similare, cartea nu va supraviețui, deoarece poate fi cuprinsă într-un articol de ziar.
Cu cât rezumatele diferă mai mult, cu atât dimensionalitatea cărții este mai mare.

2. Dacă te răzgândești prea des, sugerează că nu gândești atent și responsabil înainte de a formula o opinie și nu știi când să taci sau să rămâi neutru.
Dacă nu te răzgândești niciodată cu privire la nimic, înseamnă că ești necinstit din punct de vedere intelectual.
Cât de des te răzgândești - este o funcție a costurilor greșelilor făcute, cu efecte asupra ta și a societății. Costul opiniei tale trebuie determinat înainte de a-ți forma o opinie.

3. Războiul este ca o exacerbare a iubirii pasionale, obsesive și distructive. Eziți la început, dar odată ce începi să lovești pe cineva, devii orbit de violență, însetat patologic de mai mult sânge și din ce în ce mai ignorant cu privire la consecințele acțiunilor tale. #Gaza

4. Săgeata istoriei este o mișcare fluctuantă, dar inexorabilă, către mai multă corectitudine și mai multă libertate. Din păcate, există situații rare, dar semnificative, în care aceste două idealuri intră în conflict.
Săgeata istoriei nu este neapărat teoretică. Se poate detecta empiric direcția uitându-te la „ceea ce nu revine la o stare anterioară cu ușurință”, un fel de entropie.
Luați în considerare: egalitatea de gen, dreptul la vot, eliminarea sclaviei, discriminarea rasială, apartheidul etc.

5. Rasismul este utilizarea legii numerelor mari (și a creșterii) în direcția opusă, prin atribuirea unor presupuse trăsături ale populației unor indivizi singuri.
Oamenii care dezvoltă o mândrie obsesivă (și prin intermediul altor persoane) din „realizările” etniei lor, în timp ce au o atitudine disprețuitoare față de alte grupuri, tind să fie nesiguri, adesea vicioși, sensibili la ierarhie, care nu pot face față sentimentului lor de eșec personal.
În legătură cu asta: variația în cadrul grupurilor >> variația între grupuri.

6. Cu cât oferta este mai abstractă, cu atât persoana este mai nesinceră.
Oamenii care spun „suna-mă dacă ai nevoie de ceva” sau spun ceva vag - încearcă să scape de tine.
Cei care oferă ceva concret, cum ar fi „sună-mă dacă ai nevoie de bilete pentru sâmbătă”, încearcă într-adevăr să ajute.

7. Curajul este contagios.

8. Un trib de centenari atribuie longevitatea membrilor săi unei reguli simple: părăsesc masa când nu se simt sătui.
Principiul este similar și în scris & conversație. Rezistă tentației de a spune tot ce se poate spune pe un anumit subiect.

9. Trebuie să înțelegi că istoria poate, dintre toate variatele posibile, să urmeze calea cea mai irațională, adică cea care are cel mai puțin sens pentru observatorii educați și neutri.

10. Trebuie să înțelegem diferit noțiunea de „exercițiu fizic”.
Cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât este necesar mai mult exercițiu, contrar practicii sociale.
Cu cât ești mai în vârstă, cu atât mai mult trebuie să mergi, să alergi, să ridici, să cari, să urci, să cobori și, bineînțeles, să pedalezi.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.