Sunt multe idei care sunt propagate cu ardoare prin articolele de popularizare a științei care, după mine, nu au prea mult sens. Una este cea care vorbește despre faptul că universul nu are un centru.

Afirmația este, cred, problematică, din cel puțin două motive: întâi, pentru că transmitem ideea că este clar cum a apărut universul, iar al doilea pentru că este împotriva bunului-simț.

Explicația standard pentru explicația conform căreia universul nu are centru este următoarea: universul a apărut în urma unui eveniment originar denumit Big Bang, universul fiind foarte mic la început, în expansiune accelerată de la momentul „creației”, iar „centrul” nu are cum exista într-o asemenea „construcție” cosmică.

Problema numărul 1 este că teoria Big Bang, deși teoria dominantă astăzi cu privire la apariția universului nostru, nu poate fi demonstrată experimental (căci nu putem crea universuri ca să vedem cum evoluează...). Iar teoria are și multiple probleme... teoretice, așa cum am scris în acest articol.

Nu toți fizicienii cred în această teorie. În plus, chiar dacă ar fi adevărată, ea nu ar explica modul în care a început totul. Aici avem de-a face cu o limită a minții umane, despre care am scris în alt articol.

Așadar, explicația cu lipsa centrului ar funcționa în modelul Big Bang. Dar chiar și în cadrul acestui model explicativ cred că sunt probleme...

Problema numărul 2 este că și într-un univers descris de teoria Big Bang putem găsi un centru. Cum? Simplu, dacă știm care sunt marginile universului, atunci am putea calcula unde s-ar afla centrul, nu? Un obiect care are dimensiuni trebuie să aibă și ceva central. Ok, în realitate nu suntem în poziția de a afla unde ne aflăm în univers... Dar asta nu înseamnă că nu există un punct un univers care este localizat la mijlocul distanței dintre granițele universului. Oricare am crede că este forma universului, tot s-ar găsi o variantă de a stabili un centru. Acest centru nu ar fi cumva privilegiat, ci ar fi o problemă de măsurătoare.

Cei care spun că universul nu are un centru mai avansează și ideea că universul ar fi infinit. Ideea poate fi interesantă, desigur, dar nu e clar cum ceva care a pornit de la dimensiune foarte mică a ajuns să nu mai aibă dimensiune! Pentru că ceva infinit este ceva fără limite. Iar „infinitul” este un concept util, dar nu poate fi reprezentat, după cum am scris în articolul din al doilea link.

Așadar? Are universul un centru? Dacă teoria noastră cu privire la apariția și evoluția universului, teoria Big Bang, este corectă,  atunci ar putea fi posibil, dacă am avea datele necesare, să calculăm unde s-ar afla centrul. Nu văd ce ar fi altfel. Dar nu le avem și nu le vom avea niciodată, cel mai probabil, dat fiind că o bună parte din univers este complet invizibilă pentru noi pentru totdeauna (expansiunea accelerată a universului face ca lumina de la universul îndepărtat să nu ajungă niciodată la noi).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Nelu · 1 years ago
    Poți să stabilești unde-i centrul, doar dacă știi unde-s marginile.

  • This commment is unpublished.
    Cristi · 1 years ago
    Universul nu are margini, este o hiper sferă care se închide asupra ei însăși. Cum am putea spune care este centrul daca nu are margini? Căci dacă ar avea margini, ar trebui sa fie "ceva" dincolo de aceste margini astfel încât să avem un punct de reper când măsurăm aceste margini. O masa are margine și dincolo de ea obiectele cad pe podea, Pământul are margini și dincolo de ele este spațiul, ce este dincolo de marginea universului? Un alt univers, "altceva"? Pai daca universul se extinde atunci acele margini existau dinainte sa apară universul iar existența lor ar da peste cap toate teoriile fizicii, asta pe langa faptul că existența acestor margini ar trebui sa producă variații semnificative ale măsurătorilor in diverse direcții ale universului, de exemplu în privința vitezei cu care se distanțează galaxiile aflate la distante similare. Deci unde sa fie acest centru daca din orice punct al universului avem impresia că suntem în centru? Asta este specificul unei hopersfere închise și fără margini. Universul se extinde dar nu către "ceva"
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 1 years ago
      @Cristi Frumoase cuvinte, dar... fără soluție.
      Nu e o critică. Nimeni nu are un răspuns la acest subiect și nimeni nu poate avea.
      Conceptul de hipersferă care se închide în ea însăși nu poate fi reprezentat mental. Ceva fără margini este doar un concept, nu un lucru, nu ceva reprezentabil. Așadar, nu cred că ne ajută în vreun fel.

  • This commment is unpublished.
    Nelu · 1 years ago
    Pînă la urmă, ne batem capul să știm, să vedem ce e la mare depărtare(multe miliarde de ani lumină), dar nu știm, în profunzime, ce e la noi în pupilă sau pe/în retină.