Cranii călugări - Mănăstirea Neamț

Există obiceiul ca după o vreme de la moarte, craniul călugărilor care-au murit într-o mănăstire (de la Muntele Athos, dar nu numai) să fie depozitat într-o cameră specială, unde sunt ținute împreună sute, dacă nu mii astfel de cranii.
Această cameră, denumită astfel probabil ca o ironie, poartă uneori numele informal de „școala de filozofie”. Îți aduce rapid aminte de o regulă fundamentală a lumii în care trăim: ce e viu moare...

Pe același subiect s-ar putea să-ți placă: Ne-ar putea face conștientizarea morții mai înțelepți?

Puțini își dau seama că nimeni nu-i admiră pentru bogățiile acumulate. Cel mult sunt invidiați. Ori să te chinui să-i prezinți cuiva ceva ce generează doar dispreț nu pare să aibă prea mult sens.

Dacă a ierta pe cineva nu implică și a renunța la o amenințare concretă, atunci iertarea are legătură doar cu cel care iartă.

Există o continuă luptă între biologie, limitele omului, și natură, care se păstrează misterioasă în mod definitiv, indiferent de zbaterile minții umane.

Omul, odată ce și-a asigurat subzistența, se găsește rapid în prezența unui inamic neașteptat: plictiseala. Nu știe ce să facă cu viața lui. În final, nimic nu pare atât de palpitant încât să-l fascineze pe deplin. Și de aici diverse deviații...

Neutrino, pe drept denumit „particula fantomă”. Deși miliarde trec prin fiecare celulă a corpului tău în fiecare secundă, doar unul va interacționa cu tine în cursul vieții tale. Sigur, nu ai nicio șansă să știi când :)

Ce te atrage în particular la o persoană la o primă întâlnire, cum ar fi un pic de excentricitate, se va dovedi intolerabil pe termen lung. Ori, în cazul mai fericit, nesemnificativ.

Democratizarea discursului, că oricine poate vorbi întregii lumi prin intermediul Internetului, în special prin platformele sociale, a venit cu o revelație: ne-a arătat așa cum suntem: frivoli, grosolani, insistenți, inconsistenți, inculți, grotești. Unii, nu toți. Dar mulți. Prea mulți. Mai mulți decât ne-am fi imaginat.

În cele mai multe cazuri când întâlnești un individ „impenetrabil”, care vorbește sec, în propoziții standard, care nu arată slăbiciuni, emoții și dubii, vei fi tentat(ă) să crezi că ai de-a face cu un „monolit”, un individ stăpân pe sine, care știe ce vorbește. Dar ai de-a face, extrem de probabil, cu un idiot.

Forma umană fundamentală este femeia.

Apropierea temporală de un eveniment nu te face să-l înțelegi mai bine. Este exact ca atunci când privești un metru pătrat de nisip și crezi că înțelegi întregul deșert.

Deși cunoașterea trebuie predată în școli în mod organizat și inteligibil, limitele diverselor teorii trebuie expuse în detaliu și încurajată analiza critică. De exemplu, trebuie spus clar elevilor care sunt limitele teoriei gravitației, fie că vorbim despre Newton, fie că vorbim despre Einstein. Și e valabil în orice domeniu, nu doar cel al fizicii. Să încurajezi punerea sub semnul întrebării a tot ce știm este un stimulent către progres, către noile teorii care vor schimba lumea. În plus, umanizează știința, prea des prezentată ca adevăr absolut, când, în fapt, este doar o aproximare a realității.

Unul dintre demersurile cele mai serioase din filozofie și neuroștiințe este complet absurd: vrem să demonstrăm prin raționament bazat pe cauză și efect (deci determinist) că ceva prin definiție nedeterminist, liberul-arbitru, există (sau nu).

La bază, excesele oricărui regim autoritar au la bază legea minimului efort. Insul care a acaparat puterea nu mai vrea să-și bată capul pentru a o păstra prin alegeri și vrea ca alții, din cercul de acoliți, să-i rezolve problemele, tinzând către puterea absolută. Și după cum ne arată istoria, milioane de oameni pot fi ținuți sub control pentru generații de un regim represiv.

Contează rezultatele, nu ce faci între. De exemplu, degeaba alergi și mănânci salate, dacă nu slăbești, dacă asta ți-ai propus.

Casele cu camere înalte oferă un altă experiență psihologică și un alt confort. În plus, pe timp de vară o cameră înaltă este mai răcoroasă. S-a renunțat la ele pentru a face economie, urmând modelul blocurilor comuniste.

Cred că un discurs religios este cu atât mai convingător, cu cât este mai puțin inteligibil.

Metoda sigură să ai o casă pusă în ordine este să inviți din când în când pe cineva la tine. Pe cineva de a cărui opinie îți pasă cât de cât.

Credit imagine depositphotos.com

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.