Iată o idee pentru o carte care nu s-a scris: o selecție de cunoștințe esențiale pentru orice om. Cunoștințe care să-l facă să înțeleagă lumea în care trăiește, care să-l ajute să priceapă discuțiile politice, să înțeleagă un articol de specialitate, să aibă o opinie pertinentă despre conflictele internaționale, să priceapă ce e cu astrologia, diversele diete, trucurile psihologice șamd. Da, pare un lucru foarte complicat, de aceea, probabil, nici nu s-a scris până acum.

În acest articol ambițiile sunt, desigur, mult mai mici. Vă propunem o serie de informații care, credem, ar fi general valabile și utile oricui. Dar articolul de față este, în fapt, mai degrabă o invitație la dialog, adică sunteți invitați să completați articolul cu propriile opinii.


Iată, așadar, o serie de idei utile pe care le apreciem ca fiind dintre lucrurile pe care fiecare om ar trebui să le știe:

1. Dacă ai copii, investește în educația lor. În orice domeniu i-ai îndruma, ține cont de aptitudinile lor. Fericirea ține de cât bine te simți în pielea ta în fiecare zi, iar ceea ce faci (slujba) are o influența determinantă asupra modului în care percepi viața la nivel personal.

Nu te gândi la ce-ai vrea tu să facă ei, ci la ce-ar vrea ei să facă (și au și aptitudinile necesare pentru asta).

2. Ia-ți copiii cu tine atunci când mergi la vot, notar, să înmatriculezi o mașină etc.
Fă-i atenți la cum funcționează societatea. Această familiarizare timpurie cu mersul lucrurilor îi va ajuta la maturitate.

3. Învață-i pe copii cum să folosească un cuțit fără să se rănească.
De asemenea, oferă-le posibilitatea de a învăța să înoate.
Și lasă-i să și câștige la jocurile unde n-au nicio șansă; e mai important sentimentul victoriei pentru ei decât pentru tine.

4. Pregătește-i pe copii să facă față unui câine care amenință să-i muște.
Regulile fundamentale sunt:
- dacă un câine se apropie de tine, nu fugi;
- stai nemișcat, cu palmele făcute pumni, cu mâinile lipite de corp, pumnii sub bărbie;
- nu privi în ochi câinele, căci va fi înțeles ca o amenințare, ci spre câine (ca să vezi ce face câinele), pe deasupra acestuia;
- când câinele se mai liniștește, depărtează-te ușor de el, cu fața la el.

5. Nu-i refuza pe copii atunci când vor să te ajute la orice ai face. Sub supraveghere vor învăța să facă lucrurile mai bine și fără să se rănească. În plus, vor avea satisfacția că au făcut un lucru important.

6. Oamenilor le face mai mare plăcere să vorbească despre ei înșiși, decât să te asculte pe tine vorbind despre tine.
Caută echilibrul în orice conversație, dându-i și celuilalt șansa de a vorbi.

7. Când minți, amintește-ți că minciuna s-ar putea să se întoarcă împotriva ta într-o zi, pentru că cei pe care i-ai mințit își vor aminti minciuna, iar tu nu.
Așadar, când minți, ține minte pe cine și cu ce ai mințit.

8. Nimeni nu știe totul despre orice.
Indiferent de pregătirea lor, oamenii spun multe prostii în public.
Cu cât mai informal contextul, cu atât mai mare probabilitatea de a auzi stupizenii chiar de la oameni, altfel, înțelepți.
Cu cât mai îndepărtat subiectul de domeniul lor de cunoaștere, cu atât mai mare probabilitatea să spună aberații.
Fii sceptic cu privire la orice auzi și are importanță pentru tine și verifică orice afirmație care contează.

9. Nu încerca să schimbi oamenii. Nu vei reuși, oricâte argumente bine ticluite vei folosi.
Ce ne motivează în viață este bine fixat în personalitatea noastră.
Cu toate acestea, să le spui celorlați ce opțiuni ar avea, la care nu s-au gândit, ar putea ajuta.

10. Dacă apreciezi un autor contemporan ori un politician, scrie-i un e-mail în care-i spui că-l apreciezi și de ce. Va conta mult pentru acesta, dar și pentru tine.
Iar dacă ai vreo propunere decentă, nu ezita să o introduci în text. E posibil să fie luată în seamă.

11. Amabilitatea este cea mai importantă calitate a unui om.
Nu te tângui că experiența ta profesională formidabilă nu a contat la o promovare. Nici tu nu ai alege să promovezi un ipochimen respingător, răzbunător, grosolan, dar foc de inteligent.
Nu te plânge că ceilalți nu-ți văd calități incontestabile, dacă-i deranjezi prin comportamentul tău. Ceilalți apreciază la tine ce le folosește lor din ce ai tu.

12. Nu te plânge niciodată de problemele din instituția / firma ta, atunci când vorbești în fața unor oameni din alte medii. Nu-i interesează problemele tale și vei părea un idiot.

13. Să ai mereu în lectură o carte mare.
Nu te teme, o vei înțelege. Cărțile mari au ajuns astfel și pentru că au fost suficient de mulți oameni care au fost impresionați de ele.
Nu citi când nu ești în starea potrivită pentru a urmări fiecare cuvânt.
Contactul cu o carte mare înseamnă întâlnirea cu o minte mare, care va lăsa urme, de vrei sau nu, asupra ta.

14. Nimănui nu-i pasă la modul real de tine, cu excepția situației în care pierderea ta i-ar afecta într-un fel.
Când îți pare rău de cineva, îți pare rău, în fapt de tine. Când plângi moartea cuiva, plângi, în fapt, faptul că l-ai pierdut pe cel care a murit, că nu-ți mai poate fi util.
Dacă oamenilor li s-ar promite o viață lungă de 1.000 de ani fericiți, dar ca să primească acest privilegiu ar trebui să fie de acord ca toată umanitatea să dispară (mai puțin cei dragi lor), mulți ar fi de acord cu oferta prelungirii vieții imediat, fără regrete.

15. Cei mai mulţi trăim ca şi când nu am muri niciodată. Dacă nu crezi în viața de după moarte, nu există niciun sens superior al vieţii care să reziste ideii morţii; în final, moartea anihilează totul.
Dar moartea are și un imperativ: să cuplăm umilinţa la care ne obligă certitudinea morţii cu entuziasmul că avem totuşi şansa să trăim! Faptul că trăiești o singură dată, face fiecare zi importantă. Asta ar putea înseamna că viața ar trebui trăită în cel mai bun mod posibil, după propriile standarde, indiferent de ce măsuri ar trebui să iei pentru asta.

16. Orice ai crede despre orice - este posibil să fie greșit. Fii curios despre cele mai banale subiecte, căci e posibil să ai o surpriză.

⇐⇑⇒


În plus, fără pretenția de a fi nici pe departe exhaustivi, o să trecem rapid în revistă o serie de idei care, aprofundate, pot asigura acel nivel minim de cunoștințe care să permită o „navigare” mai lesnicioasă în lumea modernă.

Ar trebui să știi istoria țării tale. Nu tot, ci elementele fundamentale: ceva despre daci și romani; suntem urmașii dacilor? ce s-a întâmplat de la plecarea romanilor până la formarea Valahiei, Moldovei și a Transilvaniei; cum au evoluat, pe scurt, statele românești până la unire; perioada interbelică, în linii mari; perioada comunistă; un pic despre evoluția țării după revoluția din 1989.
O recomandare: Neagu Djuvara - O scurtă istorie ilustrată a românilor.

Ar trebui să citești 10 cărți mai importante ale literaturii române. Vă las pe voi să le alegeți. Iată câteva recomandări: I.L. Caragiale (orice ați citi, veți fi câștigați); Liviu Rebreanu - Ion; Ionel Teodoreanu - La Medeleni; Emil Cioran (orice, pentru frumusețea limbajului, mai puțin pentru profunzimea și claritate ideilor); Marin Preda - Moromeții.

Ar trebui să citești 10 cărți mari ale literaturii universale. Sigur, aici orice top e sortit contestării. Cărți care au influențat literatura și societatea sunt multe.
Câteva recomandări: Aristotel - Etica Nicomahică (pentru a vedea ce înseamnă gândirea pură, cum se construiesc raționamente profunde); Lev Tolstoi - Ana Karenina (pentru a vedea ce înseamnă un roman complex, cu un limbaj sofisticat, cu o intrigă formidabil creionată); Dostoievski - Crimă și pedeapsă (pentru a lua contact cu forța extraordinară a gândirii autorului, în special atunci când este în rolul criminalului din roman); George Orwell - 1984.

Ar trebui să deții cunoștințe fundamentale din domeniul diverselor ramuri ale științei:
- să știi teoria modernă a nașterii universului (Big Bang);
- să fii familiar cu fundamentele modelului standard al particulelor fundamentale, pentru a înțelege cum funcționează universul;
- din psihologie, să fii la curent măcar cu principalele idei măcar din psihologia socială și să înțelegi teoria OCEAN a personalității;
- să știi cum s-a format Terra și cum a evoluat viața pe planeta nostră;
- să înțelegi principalele idei ale teoriei evoluției;
- să știi cum funcționează organismul uman.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.