Acest pește s-a crezut dispărut pentru multă vreme. A fost descoperit în 1938. Este numit celacanth. Este unul dintre strămoșii tăi...

1. Să presupunem că cineva ți-a filmat toată istoria familiei tale. Ai începe să derulezi pe repede înainte, dar către începuturile timpului. La circa 30 ani ți-ai descoperi un nou strămoș: întâi îți vezi bunicul, apoi străbunicul, apoi străstrăbunicul șamd. Dar va fi un moment când lucrurile încep să o ia razna: strămoșii tăi vor înceta să mai semene cu oamenii. De ce? Pentru că nu au fost oameni. Tot avansând în istoria familiei tale, vei descoperi că în urmă cu mai multe milioane de generații strămoșul tău a fost un... PEȘTE.

2. Astăzi spunem că universul a început acum 13,8 miliarde ani, într-un fenomen primordial numit Big Bang. Înainte de 11 februarie 2003, când NASA a anunțat datele obținute de sonda sa, WMAP, care au confirmat teoria Big Bang, alte mituri ale creației își trăiseră deja traiul. Azi se consideră că universul se tot extinde, ca un balon în care se pompează constant aer, iar această expansiune este accelerată. Mă tot gândesc: dacă aș fi pe o planetă aflată chiar la marginea universului, pe linia ce demarchează universul de ce e dincolo de el, chiar pe exteriorul „balonului”, și aș întinde mâna în afara acestuia, ce s-ar întâmpla? Și ar mai fi mâna mea în univers sau nu?

3. Suntem aproape 8.000.000.000 de oameni pe Terra. Doar 0,1 % din populația globului este implicată în activitate care are legătură cu cercetarea. Din cauza dezinteresului guvernelor, subdezvoltării, corupției și sărăciei  - majoritatea celor cu o inteligență care le-ar permite să schimbe lumea nu sunt implicați în astfel de activități. Sunt, probabil, milioane de einsteini care au murit de copii în țări cu mortalitate infantilă ridicată în ultima sută de ani (din cauza sărăciei, a lipsei medicației adecvate etc.), milioane de einsteini care trăiesc în țări sărace, unde școala este un lux, și care nu au nicio șansă de a-și utiliza fantasticele abilități native. Suntem o specie care este departe de a-și folosi întregul potențial intelectual și de dezvoltare. Iar secretele industriale, printre altele, blochează accelerarea progresului care ar fi posibil dacă toată cunoașterea acumulată în domeniul tehnologiei ar fi gratuită și disponibilă tuturor.

4. Dacă de luna viitoare ai începe să primești un salariu lunar de un milion de dolari / lună, ai nevoie de 1.083 de ani pentru a ajunge la averea pe care o are Jeff Bezoz, fondatorul Amazon. Dacă Jeff Bezoz ți-ar da un milion de dolari cadou, ți-ar schimba viața complet, dar pentru el va fi ceva de care nu-și poate aminti, cum un milion de dolari este totalmente nesemnificativ.

5. Noi, ființele umane, nu suntem eterne. Atomii care ne alcătuiesc „trăiesc” însă mult mai mult. Mult mai mult. Ar fi fantastic dacă am putea vedea traiectoria tuturor atomilor care ne alcătuiesc astăzi corpul: de unde vin acești atomi, în ce stele îndepărtate au fost generați pentru întâia oară. Atomii care ne formează astăzi corpul au o istorie atât de interesantă de spus, că totul este aproape neverosimil.

6. Unii oameni sunt extraordinari. Au talente ori aptitudini formidabile. Cei mai mulți oameni însă nu dispun de nimic ieșit din comun. Lumea este formată, în majoritate, din inși mediocri. Ființe insipide a căror existență nu lasă nimic în urma lor. „A passing September that no one will recall”...

7. Puțin probabil ca marii autori, ca Dostoievski, Nietzsche ori Eminescu, să fi avut vreo idee despre „profunzimile” ascunse în operele lor, așa cum sunt predate de profesorii de literatură de pretutindeni. Ceea ce ar trebui să încânte ca efect al experienței directe (cititul) a devenit o oroare a participării la disecția unor cadavre.

8. Cei mai mulți avem o opinie foarte bună despre noi înșine/însene. Ar merita ca mulți dintre noi, care cred că sunt inteligenți și știu multe lucruri utile, să facă următorul test: să spună unui adolescent de 14-15 ani trei idei care contează, care să reprezinte o noutate și care să fie apreciate de adolescent.

9. Dacă ești un om normal, dormi în jur de 8 ore pe zi. Asta înseamnă 1/3 din zi. Asta înseamnă că literalmente dormi 4 luni pe an.

10. Că tot suntem în epoca marelui virus... Spuneam într-un articol că prostia are consecințe incalculabile. Oamenii mor pentru că sunt proști și nu înțeleg consecințele deciziilor și faptelor lor. Unii își omoară proprii copii, nu pentru că sunt răi, ci pentru că sunt proști (de exemplu, nu-i vaccinează).
În aceste zile prostia se arată din nou în toată splendoarea: fiecare crede că virusul nu-l va atinge tocmai pe el. Fiecare este excepția! Sunt deja peste 400 de români infectați (probabil mii, dar neidentificați) și doi morți, dar mulți își continuă viața de dinainte de apariția noului coronavirus: merg în parcuri, își scot copiii la joacă în fața blocului, se îmbulzesc în piețe șamd.
Preoți fără minte mută o lingură, posibil infectată, din gură în gură, gândind, probabil, că Dumnezeu stă lângă acea lingură, pentru a ucide orice microb.
Unii cred că virusul nu există.
Probabil va veni în curând ziua în care vom observa că luxul de a fi proști, fără a plăti pentru a asta, a trecut... Zile când epidemia se va transforma într-o amenințare pe care o vom simți corporal, ca pe un cuțit ținut la 1 mm de jugulară de un ins iresponsabil.

____________

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.