Introducere în psihologieCreierul are două jumătăţi sau emisfere. Văzute de sus, ca mai jos, cele două părţi arată asemenea unor imagini în oglindă, ceea ce poartă numele de simetrie bilaterală. Bilateral se referă la cele două părţi, în timp ce simetrie înseamnă că cele două părţi arată asemănător.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea I: Creierul) - Specializarea emisferică

Homunculusul (61)

 

Deci, simetria bilaterală se referă la faptul că al nostru creier este format din două jumătăţi care aproape că sunt imaginea în oglindă una a celeilalte.


Creier
Creierul văzut de sus



Ce este simetria bilaterală? Care este alternativa principală la simetria bilaterală? Ce este organizarea încrucişată?

Aproape toate animalele de pe Terra prezintă simetrie bilaterală. Excepţiile, cum sunt steaua de mare şi meduzele, sunt circulare. Acestea au simetrie radială (părţi identice ce radiază dinspre centru).

La animalele cu simetrie bilaterală, emisfera dreaptă controlează în principal partea stângă a corpului, în timp ce emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului. Această caracteristică poartă numele de organizare încrucişată.

La oameni sau multe alte specii, o parte sau alta poate fi dominantă pentru activitatea motorie (mişcare). Aproximativ 13% din populaţia umană este în mod normal stângace. Pentru ceilalţi 87%, braţul drept funcţionează mai bine pentru mişcările specializate ale mâinii.

 

 

Traducere: Sergiu Vijială

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.