Rolul ştiinţeiŞtiinţa poate fi văzută ca extensia şi dezvoltarea supremă a gândirii critice. Ştiinţa este o instituţie care se ocupă cu identificarea ideilor de substanţă, tratarea lor ca indicaţii pentru acţiunile din lumea reală şi apoi cu evaluarea rezultatelor unor astfel de acţiuni.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a III-a: Gândirea critică) - Rolul ştiinţei

Gândirea critică (15)

 

Mai presus de toate, ştiinţa implică testarea ideilor. Celebrul filosof Karl Popper a descris tiparul de bază al ştiinţei drept ”conjectură (speculaţie) şi refutare”. Exprimându-se mai simplu, matematicianul George Polya de la Universitatea Stanford a spus la vârsta de 90 de ani: ”Ce metodă ştiinţifică mai există în afară de ghiceşte şi testează?” (Blakeslee 1978).

 






Deşi cunoscut tuturor, cuvântul ”ştiinţă” nu aduce neapărat bucurie în inimile elevilor. Am rugat două clase, cuprinzând peste 250 de elevi fiecare, să spună, păstrându-şi anonimatul, dacă au participat vreodată la un curs de ştiinţă care să le fi plăcut cu adevărat. Într-una din ele, 57% au spus da, 30%  ”oarecum”, iar 12% nu. În cealaltă clasă, 54% au spus da, 28% ”oarecum” şi 17% nu. Aceasta înseamnă că aproape 40% dintre elevi au început facultatea având în trecut experienţe nu tocmai plăcute legate de ştiinţă. Vestea bună este că aproape 60% au avut experienţe pozitive.

Dacă eşti unul dintre cei 40% ale căror prime cursuri de ştiinţă nu au fost agreabile, ar fi bine poate să dai încă o şansă ştiinţei la nivel de facultate. ştiinţa este o instituţie remarcabilă în cultura noastră. Are o sferă de acţiune internaţională şi nu este limitată de niciun sistem religios, politic sau filosofic de credinţe. Este puternică, neobosită, acumulând din ce în ce mai multe cunoştinţe solide în fiecare an. Are capacitatea de a se regenera, verificând şi corectând în permanenţă cunoştinţele anterioare. Subiectele sunt nelimitate. ştiinţa nu ar trebui să fie plictisitoare! Orice ţi s-ar părea interesant legat de viaţă sau de realitate, ştiinţa te poate ajuta să studiezi acel subiect şi să înveţi mai multe lucruri despre el.

 

 

Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.