Un foton este o particulă, o undă și o vibrație a câmpului cuantic. Adică... un „obiect” banal (în sensul de omniprezent) al lumii nostre, despre care știm multe, dar care ne scapă în esența sa.


Câmp cuantic (reprezentare grafică). Vibrația câmpului, când atinge o anume energie, devine ceea ce numim „particulă”

Am scris în urmă cu mai multe luni un articol despre natura paradoxală a luminii. Am vorbit, în esență, despre faptul că lumina este atât de ciudată, încât nici nu putem spune că face parte din acest univers, de vreme ce nu experimentează timpul.

În acest articol atenția este focalizată pe natura fotonului, pe acel „ceva” pe care-l numim, în ultimă instanță, lumină

Maxwell a observat că lumina este o undă electromagnetică

Faptul că lumina este undă electromagnetică nu este deloc evident. De ce ar fi lumina același lucru cu razele X sau undele radio? Poate părea clar azi, dar nu a fost așa întotdeauna. James Clerk Maxweel este cel care întâi a prezis existența undelor electromagnetice, apoi, observând similaritatea cu undele de lumină, a tras concluzia că sunt unul și același lucru.

Plank a stabilit că lumina e discretă

Max Plank, luptându-se cu paradoxul radiației corpului negru, în disperare de cauză, a inventat cuanta de lumină, adică o secvență (un pachet) de lumină cu o anumită energie. Calculele l-au dus aici. Această idee îndrăzneață a schimbat fizica. A dus la nașterea mecanicii cuantice. I-a asigurat Premiul Nobel lui Einstein în 1921, care a arătat că bombardând o suprafață cu lumină de anumită frecvență (anumită energie) poți disloca electroni (efectul fotoelectric).

Această cuantă a fost denumită ulterior, în 1926, de chimistul Gilbert Lewis „foton”.

Ce este fotonul? Particulă sau undă?

Lucrurile s-au cam lămurit între timp. Dar nu în sensul în care te-ai aștepta. Adică astăzi fizicienii au trecut peste bătălia de zeci de ani pentru a alege între particulă și undă și au admis că fotonul este și particulă, și undă. Cum vine asta? Da, ai dreptul să ridici din sprâncene :)

Că fotonul se comportă ca o undă a fost demonstrat în cadrul celebrului experiment cu dublă fantă.

O ramură a teoriei cuantice, teoria câmpurilor cuantice, afirmă că nu există, în fapt, particule. Ce numim noi particule sunt doar vibrații ale unui câmp cuantic. Există un câmp cuantic pentru orice tip de particulă din modelul standard al particulelor elementare. Ce sunt aceste câmpuri cuantice? Sunt un fel de substanţe fluide care sunt prezente pretutindeni în univers şi care vibrează în moduri interesante şi foarte stranii. Aceste câmpuri au anumite valori în fiecare punct din spaţiu-timp.

Citește: Câmpurile cuantice - cărămizile fundamentale ale universului

Fotonul, purtător al undelor electromagnetice

Fotonul este particula purtătoare a undelor electromagnetice. Undele electromagnetice au o componentă magnetică și una electrică. Vezi aici cum funcționează.

 


Un foton poate deveni altceva...

Un foton (de mare energie) se poate transforma într-un electron și un electron de antimaterie (pozitron). Cu alte cuvinte, vibrațiile câmpului fotonic sunt transferate în câmpul electronic și sunt iniţiate două seturi de vibrații, una compatibilă cu o vibrație a unui electron, iar cealaltă în concordanță cu vibraţia unui pozitron.

Citește: Cum se poate transforma un foton în electron

Cum studiezi un foton? Cum aflăm ce e cu adevărat?

Să studiezi lumina este, în sine, o întreprindere ciudată. Pentru că lumina este unul dintre principalele instrumente de studiu ale materiei. Cum funcționează telescoapele și microscoapele? În esență, prin manipularea undelor electromagnetice, adică a luminii de diverse frecvențe.

Uităm adesea că să „observi” un lucru înseamnă să-l bombardezi cu lumină. Când spunem că „vedem”, spunem că recepționăm lumină de la un obiect aflat mai departe sau mai aproape. Când spunem că „vedem” o stea, în fapt doar recepționăm lumina emisă de ea, posibil, cu milioane de ani în urmă; steaua e posibil să fi explodat sau să fi devenit o gaură negră în timp.

Este doar o iluzie că văzutul este instantaneu. A vedea este a recepționa lumină. Ce obiect a reflectat acea lumină ne dă „prospețimea” informației; dacă obiectul este la mare distanță de noi, ce aflăm despre obiect este întârziat, raportat la distanță.

Dar cum sondezi fotonul? Nu avem cum studia fotonul... Nu avem niciun mod de a-l studia îndeaproape, de a-i observa  adevărata natură. Ați observat în filme ori în realitate acele sisteme de securitate cu laser de lumină roșie. Pare că observăm de la distanță cum se deplasează lumina. Dar, în fapt, recepționăm fotoni care vin de la acel fascicul laser către noi. Nu avem cum observa obiecte dacă nu emit sau reflectă fotoni.

Citește: Este imposibil să cunoaștem adevărata realitate a lumii

Iată un exercițiu mental cu privire la studiul fotonului: te apropii cu instrumentul potrivit de obiectul studiului și observi din ce constă. Asta merge la scară mare, dar nu cu un „ceva” care nu are masă, nu se oprește niciodată (are o viteză enormă, constantă, față de orice lucru) și nu experimentează timpul, ca fotonul.

Fotonul nu poate fi așezat pe o masă de experimente și analizat. Și chiar dacă ai putea, prin absurd, să-l așezi pe masa de experimente, cum îl analizezi? Trimiți fotoni spre el, fotoni pe care să-i captezi ulterior ca să-ți arate cum arată un foton? Fotonii trec unii prin alții... Ajungem la absurdități, dar un astfel de exercițiu mental arată limitele definitive ale cercetării în anumite zone.

Ok, să ne oprim un pic și să tragem linie

Fotonul se deplasează cu viteza luminii, nu are masă (este, prin urmare, energie), nu experimentează timpul, este atât particulă, cât și undă, teoria cuantică îl înțelege ca o vibrație a câmpului fotonic, se poate transforma în alte particule fundamentale și este imposibil de explorat în profunzime.

Ce e fotonul? O entitate „fantomă”, paradoxală în tot ce știm despre el, esențial pentru viață, a cărei natură ultimă nu o vom stabili niciodată...



Citiți și:
Cum poate avea fotonul impuls, dacă nu are masă?
Cum poate fi atras un foton de gaură neagră, dacă nu are masă?
Introduce în teoria câmpurilor cuantice
Cum se poate transfera o particulă elementară într-o altă particulă elementară?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Adrian Gheorghe · 2 years ago
    933 / 5.000
    Rezultatele traducerii
    The photon is a dynamic structure similar to a linear electric motor. It is an electromagnetic relief, which slides hydrodynamically through space, with a uniformly rectilinear speed. The periodic structure of the alternating transverse etheric currents and the uniformly rectilinear velocity give the appearance of a photon. But the photon has volume, density, mass, pressure, momentum and kinetic energy. These parameters give the appearance of grains of substance, of particles. The electric and magnetic fields in the photon structure are at maximum or zero at the same time. The distortion of the electric field with the magnetic one shows that one is not born from the variation of the other as required by the wave mechanism. Mechanism that cannot function in the unweighted, non-cohesive and inelastic vacuum. Also, the lack of retroradiation in the case of light, as required by Huygens-Fresnel's wave theory, is proof that light is not a wave and is a granule of substance.
  • This commment is unpublished.
    Adrian Gheorghe · 1 years ago
    Fotonul este o structură dinamică similară unui motor electric liniar. Este un relief electromagnetic, care alunecă hidrodinamic prin spațiu, cu o viteză uniform rectilinie. Structura periodică a curenților eteici transversali alternativi și viteza uniform rectilinie dau aspectul de unda al fotonului. Dar fotonul are volum, densitate, masă, presiune, impuls și energie cinetică. Acești parametri dau aspectul de granule de substanță, de particule. Câmpurile electrice și magnetice din structura fotonului sunt la maxim sau zero în același timp. Sinfazarea câmpului electric cu cel magnetic arată că unul nu se naște din variația celuilalt așa cum este cerut de mecanismul undei. Mecanism care nu poate funcționa în vidul inponderal, neinertial, necoeziv și inelastic. De asemenea, lipsa retroradiatiei în cazul luminii, așa cum este cerută de teoria undelor a lui Huygens-Fresnel, este dovada că lumina nu este o undă și este o granulă de substanță.
  • This commment is unpublished.
    Badea Tugui · 1 months ago
    Dacă fotonul nu experimentează timpul , de ce este considerat că are viteză de deplasare ?
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 1 months ago
      @Badea Tugui Explicația ar fi următoarea:
      - după Einstein, spațiul și timpul sunt unite într-un continuum spațio-temporal, pe scurt - spațiu-timp.
      - viteza maximă în univers, adică în spațiu-timp, este c, viteza luminii.
      - dacă ai viteza c în spațiu, atunci nu te deplasezi în timp.
      - de aici rezultă că fotonul nu experimentează timpul.

      Când vorbim despre viteza de deplasare a fotonului, vorbim despre viteza relativă la un observator. Față de mine, fotonul se deplasează cu viteza luminii, c.