Imagine generată cu IA

Mergi la sală, mănânci sănătos și faci câți mai mulți pași pe zi. Te speli pe mâini și te vaccinezi. Așadar, sănătatea ta este în mâinile tale. Asta este ce ne spunem de regulă. Din păcate, nu este chiar adevărat.

Factorii în afara controlului nostru au o influență uriașă – în special produsele care ne pot îmbolnăvi sau ucide, produse fabricate și vândute de companii.

De exemplu, tu și familia ta ați fost expuși de zeci de ani la substanțe chimice periculoase, dintre care unele sunt corelate cu cancerul renal și testicular.

Este aproape sigur că aveți în organism aceste substanțe chimice, cunoscute sub numele de PFAS1 sau „chimicale eterne”, chiar acum.

Și acesta este doar începutul. Acum știm că expunerea la doar patru clase de produse – tutun, alcool, alimente ultraprocesate și combustibili fosili – este corelată cu unul din trei decese la nivel mondial. Adică are legătură cu 19 din cele 56 de milioane de decese din lume în fiecare an (începând cu 2019). 

Poluarea – în mare parte din combustibili fosili – este acum cea mai importantă cauză de mediu a morții premature. Comunitățile de culoare și comunitățile cu venituri mici experimentează impacturi disproporționate. Peste 90% dintre decesele cauzate de poluare au loc în țările cu venituri medii scăzute.

Aceasta înseamnă că principalul factor de risc în ce privește bolile și decesele la nivel mondial este reprezentat de corporațiile care produc, comercializează și vând aceste produse nesănătoase

Mai rău, chiar și atunci când aceste corporații devin conștiente de efectele nocive ale produselor lor, acestea ascund sistematic aceste efecte, pentru a crește profiturile, în detrimentul sănătății noastre. 

Principalele corporații din domeniul tutunului, al petrolului, produselor alimentare, farmaceutice și chimice au aplicat toate tehnici similare, reținând profiturile și răspândind efectele negative.

Profit și pierderi

Când companiile acționează pentru a ascunde răul pe care îl fac produsele lor, ne împiedică să ne protejăm pe noi înșine și pe copiii noștri.

Acum avem multe cazuri bine documentate de abateri corporative, cum ar fi cele referitoare la azbest, combustibili fosili, pesticide, erbicide, zahăr, silice și, bineînțeles, tutun. În aceste cazuri, corporațiile au generat în mod intenționat îndoială cu privire la efecte sau au ascuns efectele nocive ale produselor lor pentru a întârzia sau preveni reglementarea și pentru a menține profiturile.

Dovezi strânse în decenii arată că aceste tactici eficiente au fost de fapt trecute strategic de la o industrie sau companie la alta.

De exemplu, când marile companii de tutun Philip Morris și R.J. Reynolds au cumpărat companiile alimentare Kraft, General Foods și Nabisco în anii '80, directorii din domeniul tutunului au adus strategiile lor de marketing, arome și coloranți pentru a extinde liniile de produse și au creat alimente grase, dulci și sărate, ca prăjiturile, cerealele și alimentele congelate, care produc obezitate și alte boli care au la bază alimentația. Aceste alimente ne activează circuitele neuronale de recompensă și ne încurajează să consumăm mai mult.

Sau gândiți-vă la modul în care „substanțele chimice eterne” au devenit atât de răspândite. O echipă de oameni de știință (inclusiv co-autorul acestui articol) a avut acces la documente interne secrete ale companiilor 3M și DuPont, cei mai mari producători de substanțe chimice „eterne” PFOA (acidul perfluorooctatonic) și PFOS (acidul perfluorooctan sulfonic).

Documentele arată că atât 3M, cât și DuPont au folosit tactici din manualul industriei tutunului, cum ar fi suprimarea cercetărilor nefavorabile și distorsionarea dezbaterii publice. La fel ca „Big Tobacco”, 3M și DuPont și-au urmărit interesul financiar suprimând dovezile științifice ale efectelor nocive ale produselor lor, în timp ce declarau public că produsele la cerere, cum ar fi teflonul, sunt sigure.

De zeci de ani, PFOA și PFOS au fost folosite pentru a face tigăi din teflon, scotchgard (o substanță hidrofobă), spumă de stingere a incendiilor și alte materiale antiaderente. La începutul anilor 2000, unul dintre acestea, PFOS, era prezent în sângele nostru la un nivel de 20 de ori mai mare decât producătorul său, 3M, considera că este sigur.

Încă din 1961, toxicologul șef de la filiala Teflon a DuPont a informat că materialul minune al companiei, în doze mici, avea „capacitatea de a crește dimensiunea ficatului șobolanilor” și a recomandat ca substanțele chimice să fie folosite „cu extremă grijă”.

Conform unei note interne din 1970, Laboratorul Haskell, finanțat de DuPont, a descoperit că, în fapt, clasa chimică C8 (cunoscută acum ca PFOA/ PFOS) este foarte toxică atunci când este inhalată și moderat toxică atunci când este ingerată”.

Atât 3M, cât și DuPont au făcut cercetări interne ample cu privire la riscurile pe care produsele lor le prezentau pentru oameni, dar au făcut publice puține din acestea.

Riscurile PFOA, inclusiv hipertensiunea arterială pe timpul sarcinii, cancerele renale și testiculare și colita ulceroasă, nu au fost cunoscute public până în 2011.

Acum, la 60 de ani după ce DuPont a aflat despre efectele nocive pe care aceste produse le-ar putea provoca, multe țări se confruntă cu consecințele la nivelul populației și de mediu, dar și cu operațiuni de eliminare foarte costisitoare.

Chiar dacă producția de PFOA și PFOS este în curs de încetare, substanțele chimice eterne sunt ușor stocate în organism și este nevoie de decenii pentru a se descompune. Mai rău, PFOA și PFOS sunt doar două dintre cele peste 15.000 de substanțe chimice PFAS, dintre care majoritatea sunt încă în uz.

Cum putem preveni afectarea sănătății de către corporații?

Eu și coautorul meu lucrăm în domeniul „determinanților comerciali ai sănătății”, care se ocupă de  modul în care ne pot afecta activităților corporațiilor.

Una dintre modalitățile cheie prin care companiile au reușit să evite reglementările și procesele este prin ascunderea dovezilor.

Studiile interne care arată efecte nocive pot fi ușor ascunse.

Studiile externe pot fi influențate, fie de finanțare corporativă, de oameni de știință „prietenoși”, de acțiuni juridice sau de lobby pe lângă factorii de decizie pentru a evita reglementarea.

Iată trei modalități de a preveni acest lucru:

1) Solicitați corporațiilor să adere la aceleași standarde de distribuire a datelor și deschidere ca și oamenii de știință independenți.

Dacă o corporație dorește să aducă pe piață un produs nou, ar trebui să înregistreze și să facă public orice studiu pe care intenționează să îl efectueze cu privire la daunelor acestuia, astfel încât publicul să poată vedea rezultatele acelor studii.

2) Tăierea legăturilor financiare dintre industrie și cercetători sau factori de decizie.

Multe corporații vor plăti pentru studii pentru a încerca să obțină rezultate favorabile pentru propriile interese. 

A tăia aceste legături financiare înseamnă stimularea cercetării în domeniul sănătății publice, fie prin finanțare guvernamentală, fie prin alte variante, precum o taxă pe marketingul corporativ

Ar însemna, de asemenea, limitarea donațiilor politice corporative, punerea sub control a lobby-ului prin restricționarea accesului corporativ și a cheltuielilor pentru factorii de decizie, precum și creșterea transparenței

Și ar mai însemna oprirea migrării angajaților guvernamentali sau a factorilor de decizie politică spre industria pe care obișnuiau să o reglementeze, odată ce părăsesc mandatul.

3) Transparența publică a finanțării corporative către cercetători și factorii de decizie.

În 2010, Statele Unite au introdus legi pentru a impune transparența cu privire la cât cheltuiau companiile medicale și farmaceutice pentru a influența produsele pe care medicii le-au ales să le folosească. 

Cercetările care au folosit datele care au devenit disponibile prin aceste legi au arătat că problema este generală. 

Avem nevoie de acest model pentru alte industrii, astfel încât să putem vedea clar unde se îndreaptă banii corporativi. Registrele cu date ar trebui să fie detaliate, permanente și ușor de căutat.

Acești pași nu ar fi simpli. Dar menținerea statu-quoului înseamnă că, în fapt, corporațiile pot continua să vândă produse periculoase sau letale pentru perioade lungi.

Procedând astfel, ele au una dintre cele mai semnificative influențe asupra sănătății noastre și vor continua să dăuneze generațiilor viitoare, în moduri greu de contracarat cu yoga și voință. Și sănătatea ta este mai importantă decât profiturile corporative.
___

1 Cuprinzând peste 4 700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și „substanțe eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, și pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer (sursa).

Autorii articolului:
Nick Chartres - cercetător, Faculty of Medicine & Health, University of Sydney
Lisa Bero - cercetător principal - Center for Bioethics and Humanities and Professor of Medicine and Public Health, University of Colorado Anschutz Medical Campus
Traducere după The Conversation

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.