Despre modul de funcționare a sistemului de termoficare din București am scris recent un articol amplu, pe care-l puteți accesa aici. De asemenea, într-un alt articol, am scris despre pierderile enorme din acest sistem.

În acest articol o să vorbesc despre un argument adus adesea de „specialiștii” companiilor de termoficare atunci când consumatorii reclamă lipsa apei calde la o temperatură acceptabilă. Justificarea dată adesea atât de lucrătorii de la Call Center, cât și de cei de la punctele termice este: „nu aveți consum!”. Mai mult, unii blamează lipsa consumatorilor (pentru că aceștia s-au deconectat) pentru lipsa temperaturii contractuale a apei calde. Acest argument poate părea că are sens, dar nu are (iar inginerii de la compania de termoficare știu asta foarte bine, firește). De ce? Pentru că sistemul de termoficare are o rețea de recirculare a apei calde de consum.


Ce este rețeaua de recirculare a apei calde?

Furnizorul de apă caldă ar trebui să furnizeze apa caldă de consum asigurând o temperatură cuprinsă între 55 și 60° C, cu menținerea constantă a temperaturii, indiferent de consumul instantaneu de apă caldă de consum.

Cum adesea, din multiple motive, acest lucru nu se întâmplă, uneori justificarea companiei care asigură apă caldă este cea menționată mai sus: nu există consum.

Dar nu ar trebui să existe cine știe ce consum pentru a avea apă caldă în câteva secunde de la deschiderea robinetului, pentru că există rețeaua de recirculare (a cărei configurație schematică o puteți vedea în imaginea de mai sus). Această rețea este, în fapt, un sistem de țevi care circulă continuu apa, într-un sistem închis.

Rețeaua de recirculare asigură, în principiu, în mod permanent apă caldă la baza blocului. Un avantaj al rețelei de recirculare este că recirculă aceeași apă într-o rețea închisă. Sigur, dacă există consum (cineva folosește apă caldă), se adaugă în rețea, de la punctul termic, apa consumată. Același lucru este valabil dacă există pierderi, deși acestea nu ar trebui să existe. Un alt avantaj este acela că asigură consumatorilor, în teorie 😃, apă caldă în mod permanent, pentru că rețeaua de recirculare este la scara blocului tău.

Dacă ar trebui să aștepți să ajungă apa caldă de la punctul termic, care poate fi la sute de metri de blocul tău, ai consuma cantități enorme de apă pentru a beneficia de agent termic la o temperatură acceptabilă, în special în condiții de consum redus. Și asta e ideea pe care vor să o inducă unii dintre lucrătorii de la companiile de termoficare, pentru a nu mai fi bătuți la cap de consumatori cu sesizări privind calitatea apei calde.

Din țeava rețelei de recirculare pornesc țevi către apartamentele din blocuri. Prin urmare, dacă, într-adevăr, nu există deloc consum în blocul în care locuiești, ar trebui să aștepți venirea apei calde până când apa de pe coloană, de la parter până la etajul tău, se epuizează. Nu ar trebui să dureze foarte mult, în funcție de depărtarea locuinței tale de țeava rețelei de recirculare.

Așadar, argumentația cu privire la „lipsa” consumului arată ori lipsa cunoașterii modului în care funcționează rețeaua de termoficare,  ori reavoință.


Contoare de temperatură


La scara blocului ar trebui să fie și un contor de energie termică, care să indice temperatura apei calde pe „tur” (adică pe segmentul rețelei de recirculare accesat de consumatori). În plus, ar mai trebui să existe un traductor de debit, amplasat tot pe „tur”, cât și sonde de temperatură, una pe „tur”, alta pe „retur” (segmentul rețelei de recirculare care are rolul de a face legătura între „tur” și punctul termic, pentru a asigura circularea apei între punctul termic și consumatorii deserviți de acesta).


Temperatura la punctul termic


O altă scuză auzită de la operatorii companiei de termoficare este: „temperatura apei care pleacă de la punctul termic este 48C!”. Adică la punctul termic este OK, deci nu ar mai fi problema companiei că utilizatorul nu are apă caldă. Desigur, o atare afirmație nu ajută deloc, chiar dacă ar fi adevărată. Ce este relevant, desigur, pentru consumator, este temperatura apei calde la scara blocului, pentru că aceasta este, în fapt, apa utilizată de locatarii blocului. Lucrătorii companiei de termoficare știu acest lucru; este doar o metodă de a distrage atenția de la ce e important 😃.


Care sunt problemele posibile cu recircularea?

Din experiență, sunt mai multe probleme posibile cu rețeaua de recirculare.

Incredibil poate pentru unii, dar real, este că uneori această rețea este neglijată. Uneori pur și simplu ventilele de pe țevile rețelei de recirculare sunt deschise doar jumătate, iar debitul apei este scăzut, ceea ce face ca recircularea să nu se facă la parametrii normali, iar calitatea agentului termic să nu fie la valorile contractuale.

Prin urmare, dacă aveți probleme cu apa caldă, unul dintre obiective este să fiți siguri că rețeaua de recirculare este în parametri.

Un altă problemă întâlnită este cea a pompei de recirculare care nu funcționează cum trebuie. Pompa de recirculare are rolul de a împinge apa caldă în conductele rețelei de recirculare și de a asigura astfel o circulare continuă a apei calde în întregul sistem. Problemele cu pompa de recirculare pot fi, printre altele: este stricată ori funcționează sub parametri. Într-un caz, se oprea de una singură, iar lucrătorii de la punctul termic pur și simplu ignorau problema. Ceea ce are efect, desigur, asupra funcționării sistemului de termoficare local și asupra calității agentului termic.

Una peste alta, deși explicații puteți auzi multe, dacă înțelegeți mai bine cum funcționează sistemul de termoficare, puteți avea o discuție mai aplicată cu lucrătorii companiilor de profil. Acesta a fost rolul acestui articol. Dar puteți completa cele spuse cu propriile opinii, în completare...

P.S. Nu lucrez pentru o companie de termoficare, prin urmare cu certitudine situația de pe teren este mai complicată decât cea expusă în acest articol.

Credit imagine: plumbingsupply.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.