Partea interesantă este că dacă nu am dreptate, cel mai probabil nu vom avea șansa de a discuta că am greșit... Dar sunt convins că Putin nu va utiliza arma nucleară, oricât ne-ar speria diverși jurnaliști dramatici.

De ce? Psihologia umană. Din același motiv pentru care mulți nu s-au vaccinat. De frică.


Frică de ce? veți întreba. Frică de ac, în cazul vaccinării. Frică de moarte, în celălalt caz. Frică de a păți el, Putin, ceva. Dacă folosește bomba nucleară, știe că și alții o vor face împotriva Rusiei și că nu va scăpa nevătămat. Iar Putin, din câte știm, nu vrea să moară. Vrea, probabil, un loc în cărțile de istorie. Ale Rusiei. Dacă Rusia dispare, nu mai apar cărțile.

La urma urmelor multe decizii sunt decisiv influențate de cât de mult te expui direct, dacă-ți pui pielea la bătaie.

Atunci când iei decizii și nu riști mai nimic personal, e ok, nu te sperie o decizie, oricât de stupidă. Atunci când decizia ta, prin consecințe, te afectează în mod nemijlocit, inevitabil se schimbă mecanismul decizional.

Pune pedeapsă 3 linii la palmă pentru fiecare promisiune neonorată a oricărui ministru / primar și o să observi că:
1. puțini vor mai vrea să fie miniștri / primari;
2. ăia de vor, se vor ține de treabă. De frică.

Altfel, cum putem vedea peste tot în lume, minciuna este la ordinea zilei, pentru că... nu riști nimic. Alegerile sunt doar un concurs de frumusețe, fără nicio miză reală.

Sper că v-am liniștit în ce privește războiul nuclear :)


Starea de fapt în ce privește războiul

Altfel, deși Putin ne asigură că totul este sub control și lucrurile merg exact așa cum erau planificate, sunt clare următoarele:
• Putin a crezut că trupele ruse vor câștiga rapid după ce invadează Ucraina.
Amintiți-vă că practic nimeni nu a știut că va începe un război, nici populația, nici măcar armata rusă!
• pentru că războiul a luat o turnură neprevăzută, Putin a luat decizii catastrofale, cu impact asupra propriei populații, transformând Rusia în Coreea-de-Nord-2: nu mai există presă liberă, nu poți vorbi nici măcar  despre faptul că există un război în desfășurare (pentru că riști 15 ani de pușcărie!),  cei care protestează împotriva războiului sunt imediat arestați.
• sancțiunile economice externe fără precedent vor sărăci Rusia pe termen lung.
imaginea Rusiei ca mare putere militară s-a evaporat. Toată lumea a observat, consternată, că armata rusă nu prea știe ce face prin Ucraina, deși este un dezechilibru enorm între forțele armate ruse și ucrainene.
• Putin nu mai are acum nicio ieșire onorabilă din acest război.
Dacă trupele ruse sunt înfrânte, Putin nu va putea supraviețui eșecului.
Dacă învinge, ce va face? Un guvern-marionetă impus de ruși trebuie susținut de forțele armate rusești. Dar cu ce trupe și cu ce bani? căci Ucraina e o țară mare, ca întindere și populație. Pur și simplu opțiunea nu este fezabilă, Rusia neavând numărul de soldați și fondurile necesare pentru așa ceva.
Dacă nu pune un guvern-marionetă, atunci pentru ce această invazie? Probabil că de aia negociază aproape zilnic cu partea ucraineană (nu pare ciudat că e interesat de negocieri?). 
În fapt, Putin se va strădui să creeze impresia, la finalul conflictului, că a câștigat, invocând rezultatul negocierilor. De aceea și atacul asupra orașelor ucrainene este sălbatic, pentru a-i face pe conducătorii statului ucrainean să cedeze cerințelor rusești. Putin a ajuns în câteva zile de la discursul despre salvarea Ucrainei de „naziști” la distrugerea sistematică a orașelor ucrainene, omorând un număr de nimeni știu de civili. Această trecere de la grija față de ucraineni (care sunt frații rușilor, nu?) la bombardarea lor fără milă s-a făcut practic peste noapte, fără nicio explicație.
Dar să spunem că ucrainenii vor accepta, la negocieri, să spună că nu vor intra în NATO. Acum. Iar după 5 ani se răzgândesc. Ce fac rușii? Invadează iar?
• Oricum ar fi, Putin a pierdut acest război și a transformat Rusia într-un stat-paria. Ucraina nu va mai fi niciodată un stat prieten Rusiei, ucrainenii nu vor mai alege niciodată un președinte pro-rus. Toate i-au ieșit pe dos acestui Stalin de sec. XXI.

Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.