O nouă terapie, denumită terapia celulei CAR-T, s-a dovedit eficientă vreme de 12 ani în combaterea leucemiei, pe doi pacienți. În esență, terapia constă în recoltarea unor celule imune de tip T de la pacient, modificarea genetică a acestora pentru a produce proteine denumite „receptori de antigen chimeric”, care pot recunoaște celulele canceroase, și reintroducerea acestora în organismul pacientului.
Terapia a fost aplicată și în alte tipuri de cancer pe mii de pacienți cu rezultate rezonabile, dar este considerată încă foarte scumpă și riscantă, ceea ce o face aplicabilă deocamdată doar în cazuri în care nimic altceva nu dă rezultate.

O tulpină extrem de virulentă a HIV, cu efecte mai severe și cu o rată de transmisibilitate mai mare, circulă prin Europa de zeci de ani. Medicația de care dispunem împotriva HIV este încă eficientă.
Dar e de amintit că virusurile nu evoluează mereu către tulpini dominante mai puțin severe, cum se tot vorbește în media, în contextul epidemiei de SARS-CoV-2.

A fost identificată, pe baza unor date din 2011, prima gaură neagră rătăcind prin spațiul interstelar din galaxia noastră. Descoperirea a pornit de la observarea schimbării luminozității unei stele fără un motiv clar. După 6 ani de observare a evoluției luminozității stelei astronomii au observat și că steaua părea să-și fi schimbat poziția. Aceste observații au dus la concluzia că în apropierea stelei se afla o gaură neagră. Cercetătorii au stabilit că gaura neagră are o masă de circa 7 ori masa solară și se deplasează cu 45 km/s, raportat la stea.


O specie de veverițe poate hiberna 6 luni, iar la finalul acestei perioade se trezește într-o stare fizică foarte bună. Pe timpul hibernării metabolismul animalului scade la doar 1% din cel de pe timpul restului anului.
Omul, după doar câteva zile de lipsă totală de activitate fizică (cum ar fi pe patul unui spital) pierde rapid parte din musculatură.
Cheia acestei performanțe, în cazul veveriței, stă în simbioza dintre animal și bacteriile intestinale.

Dacă omul modern, Homo sapiens, a apărut acum circa 300 de mii de ani, atunci numărul aproximativ de generații de oameni născuți este de zece mii. Spre comparație, într-un experiment încă în desfășurare, în 32 de ani bacteria Escherichia coli a atins 73.500 de generații.

Fotonii sunt, în fapt, parte componentă a atomilor. De regulă nu-i menționăm atunci când descriem un atom. Spunem că este format din nucleu și electroni, iar nucleul este format din protoni și neutroni, care la rândul lor sunt formați din două tipuri de quarcuri, up și down. Dar fotonii, sub forma câmpului electric (care este o manifestare a forței electromagnetice), sunt cei care mențin integritatea atomilor, cuplând electronii de nucleu. Între electroni (-) și nucleu (+) există o o forță de atracție. Câmpul electric este și cel implicat în formarea legăturilor chimice dintre atomi, care facilitează formarea de molecule șamd. Una peste alta, fotonii sunt cei care țin împreună componentele atomilor și, așadar, substanțele chimice.

Nimeni nu poate fi crezut, pornind de la propria opinie, cu privire la cum s-ar comporta într-o anumită situație. Nu ne cunoaștem propriile minți atât de bine precum credem. Nici pe departe. Consecința este că într-un fel credem că ne-am comporta în anumite contexte și în alt fel ne-am comporta realmente, dacă am fi puși în respectivul context.

În jurul vârstei de 50 de ani musculatura noastră nu se mai dezvoltă așa repede cum se dezvoltă la vârste mai mici. Studii recente arată o discrepanță semnificativă între numărul de gene activate la vârste diferite pe timpul sau imediat după exerciții fizice, discrepanță care se reflectă în diferențe în ce privește creșterea masei musculare.
În plus, este cunoscut faptul că, odată cu vârsta, se pierde gradat masa musculară, în condiții de păstrare a aceluiași nivel de activitate fizică.
Faptul că odată cu vârsta musculatura se dezvoltă mai lent nu ar trebui să fie un factor descurajator în ce privește activitatea fizică, ci, dimpotrivă, un motiv pentru a face exerciții fizice în mod regulat, preferabil exerciții cu greutăți, pentru a antrena toți mușchii corpului.

Un sistem automat de scriere de programe de calculator bazat pe inteligență artificială a participat la o competiție de profil și a dovedit că este echivalent cu un programator  mediu. Competiția la care a participat necesită din partea participanților gândire critică, logică, înțelegerea algoritmilor, capacități de scriere de cod, dar și înțelegerea limbajului „natural” uman. Sistemul de IA se numește AlphaCode și aparține DeepMind (Alphabet).


Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.