1. Cameleonii își schimbă culoarea prin schimbarea distanței dintre cristalele care se află pe pielea animalelor. Aceste cristale reflectă lumina de diverse lungimi de undă. Schimbând distanța dintre aceste cristale de guanină, se schimbă și lungimea de undă a luminii reflectate. Când cameleonul este relaxat, cristalele reflectă albastrul și verdele, pe când atunci când este agitat lumina cu lungimi de undă mai mari (galben, portocaliu, verde și roșu) este reflectată (link ‹eng›)
2. Unii pești (Thalassoma bifasciatum) își pot schimba sexul în 10 zile. Dacă scoți masculul dintr-un grup de pești din această specie, cea mai mare femelă își schimbă comportamentul în câteva minute, iar în 21 de zile aceasta va arăta (și va fi, căci își va schimba și organele genitale) exact ca un mascul. (link ‹eng›)
3. Bacterii care trăiesc în ocean, Prochlorococcus, produc 20% din oxigenul din atmosferă. Cel mai probabil, fără aceste bacterii viața omului ar fi imposibilă. (link ‹eng›)
4. Poți mirosi prin intermediul pielii. Cum vine asta? Unele molecule sunt atât de mici, încât intră prin piele în fluxul sanguin, iar de aici ajung la nas, activând receptorii specifici mirosului. De exemplu, un scafandru descrie experiența unei scufundări, când, aflat într-o zonă cu multe bacterii, a putut „mirosi” hidrogenul sulfurat produs de acestea, dar nu direct prin nas, pentru că era protejat, ci prin intermediul pielii, pe unde substanța intra în organism. (link ‹eng›)
5. 13 țări europene au încă în vigoare legislație anti-blasfemie. Blasfemia poate fi definită ca lipsă de respect față de un zeu ori ceva sacru. (link ‹eng›)
6. Incașii (Imperiul Inca a ocupat o bună parte din Vestul Americii de Sud) au construit 30.000 km de drum pavat, unind toate colțurile imperiului, în cel mai accidentat teren din lume. Și mai interesant este că nu dețineau vehicule cu roți... (link ‹eng›)
7. Pictura „Concertul” de pictorul olandez Johannes Vermeer, furată în 1990 și niciodată găsită, este cel mai scump obiect furat vreodată: este evaluat la 250 de milioane de dolari (evaluare 2015). (link ‹eng›)
8. Faimosul fizician Richard Feynman a avut un dosar gros la FBI. Printre altele, acesta era „suspect” pentru faptul că-i plăcea să testeze seifuri. Conștient, se pare, că este în atenția FBI, Feynman le trimite o scrisoare în 1958 prin care le spune că nu dorește să fie intervievat pe niciun subiect de FBI, întrucât a lucrat la proiectul bombei atomice. Șeful FBI, John Hoover, le cere în scris subordonaților săi să procedeze cum li s-a cerut :) (link ‹eng›)
9. Aparent, calculatoarele pot genera numere aleatoare, dar în fapt nu au cum, pentru că funcționează pe baze deterministe, cauză și efect. (link ‹eng›)
10. Există diferențe între modul în care bărbații și femeile văd culorile. Femeile fac mai bine diferența dintre diferite nuanțe, pe când bărbații sunt mai buni la a urmări obiecte aflate în mișcare rapidă. Probabil este o adaptare apărută de-a lungul evoluției, legată de ocupațiile diferite ale celor două sexe. (link ‹eng›)
BONUS:
• Poloniul este un element chimic cu numărul atomic 84 (numărul de protoni), descoperit de Marie Curie în 1898 și denumit astfel după Polonia, țara în care s-a născut aceasta.
• Pe calculator, hard diskul are alocată litera C pentru că în vremurile de început ale PC-ului literele A și B erau alocate disketelor (floppy-discurilor). Hard diskul, venit mai târziu, s-a ales cu litera C și așa a rămas. (link ‹eng›)