Cum știți, Pământul este rotund. Ne-am obișnuit cu o anumită hartă a lumii, dar aceasta este înșelătoare atunci când vine vorba despre dimensiunea relativă a țărilor. Este dificilă reprezentarea unui sferoid, cum este Terra, pe o hârtie, în 2D. Cartografii folosesc ceva numit „proiecție” pentru a transforma globul în harta cu care suntem obișnuiți. Cea mai populară este proiecția Mercator.
Dar fiecare proiecție vine cu distorsiuni și propriul set de probleme. Nu există soluție ideală pentru a transforma un glob într-o hartă plană. Una dintre cele mai frecvente critici la adresa hărții Mercator este aceea că exagerează dimensiunea țărilor mai apropiate de poli (a Rusiei, de pildă), dar reduce dimensiunea celor din apropierea ecuatorului (Africa pare mult mai mică decât este în realitate, comparată cu alte state).
Pe proiecția Mercator, Groenlanda pare să fie de aceeași dimensiune cu Africa. În realitate, Groenlanda are o suprafață de 0,8 milioane km2, iar Africa o suprafață de 11,6 milioane km2, fiind așadar mai mare de aproape 14 ori și jumătate mai mare.
Iată o serie de suprapuneri ale dimensiunilor reale ale unor țări, pentru a înțelege mai bine cum harta distorsionează dimensiunea relativă a acestora. Imaginile au fost obținute utilizând site-ul thetruesize.com.
• Groenlanda suprapusă pe parte din Europa
• China și India suprapuse pe Rusia și parte din țările nordice
• România suprapusă peste Lituania. Utilă și comparația cu Polonia sau Belarus
• România suprapusă pe harta Regatului Unit
• Rusia, cum se vede pe harta lumii (în roz) și cum arată suprapusă pe Africa
• Harta care arată adevărata dimensiune relativă a țărilor
Există și o hartă care ia în calcul dimensiunea reală a țărilor? Există multiple proiecții, cu aproximări mai bune sau mai rele, în funcție de obiectivul cartografilor.
Există și o hartă care este considerată cea mai precisă sub aspectul dimensiunii relative a țărilor, realizată de arhitectul japonez Hajime Narukawa, dar nu cred că vă veți acomoda cu ea.
Clic pe imaginea de mai sus pentru o imagine de rezoluție mai bună
Puteți citi mai multe despre această hartă aici (eng.).
• De ce este imposibil să creăm hărți perfecte
Surse: · kai.sub.blue · theTrueSize.com · OpenCulture