Am plecat de la următoarea constatare: ce ascultăm în România este, pe de-o parte, ce produce industria muzicală românească, nu prea mult, nu prea de calitate, iar pe de altă parte ce se produce peste ocean, în SUA. Universul muzical ne este astfel drastic mărginit. Dar cu siguranță că și în alte țări se produce muzică de calitate. Unde să o găsesc? Sigur, m-am gândit să accesez rapid ce e mai bun în alte țări, topuri, că altfel îmbătrânesc căutând cele mai bune melodii de unul singur.

SPOTIFY

După ceva cercetare pe Internet am găsit, cred, o soluție decentă: gratuită, ușor de pus în practică. Spotify, cu care nu eram tocmai familiarizat. Adică nu avem cont :) Am folosit întotdeauna pentru muzică YouTube, probabil pentru că prefer să văd și imaginile, nu doar muzica în sine.


În fine, Spotify... Cum să accesăm cele mai bune melodii din fiecare țară?

Pasul 1 este: vă faceți un cont. Eu m-am logat cu contul de FB, în felul ăsta evitând procedura de înregistrare.

Pasul doi: sunteți pe pagina principală: open.spotify.com/search. Click pe „Search”, care se află în partea stângă a paginii.

Pasul trei: click pe „Charts

Pasul patru: aici aveți două opțiuni, să alegeți „Top 50 by Country” ori „Viral 50 by country”. Există și un top global pentru cele două categorii.

Am mers, de curiozitate, la România, în ambele categorii. Nu am fost impresionat de muzica prezentă acolo. Dar asta e, asta ascultă românii, ce pot face eu? E chestiune de gust.

În schimb topul global mi s-a părut destul de reușit. Iată câteva exemple de melodii: Blinding Lights - The Weeknd, Savage Love - Jason Derulo (nu-mi place, dar o aud peste tot), cardigan - Taylor Swift, Don't Start Now - Dua Lipa șamd.

Ok, problema principală este următoarea: topul este bazat pe ce ascultă oamenii din respectiva țară. Așadar, nu veți găsi doar melodii din țara selectată. De exemplu, am intrat pe topul din Polonia: o bună parte din melodii nu sunt cântate de cântăreți polonezi. Așa stau lucrurile și când selectați România, desigur.

Ok, la un moment dat a intrat și un scurt mesaj de la „proprietar”, în care mi-a spus o domnișoară că face săptămânal un top doar pentru mine. În fine, enervant, mai ales că nu poți trece peste, trebuie să aștepți 30 s până se termină mesajul, dar asta e... Probabil e ceva care vine imediat după ce te înregistrezi pe site, cum a fost cazul meu, nu știu.

 



SHAZAM

O altă metodă, descoperită după ce am finalizat articolul: Shazam (softul acela care ne identifică melodiile...). Are, pe pagina web, topuri ale căutărilor din fiecare țară. În plus, are și un top global, care poate fi accesat aici: shazam.com/charts/top-200/world. De pe această pagină puteți accesa topurile naționale, selectând țara dorită. Nici aici nu veți găsi doar melodii produse de cântăreți din țara selectată.  

 




Dacă știți o altă metodă mai bună de a identifica cele mai bune melodii produse în alte țări, scrieți un mesaj.



 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.