Câte accidente de maşină ar putea să fie evitate dacă cei ce sunt la volan ar fi mai atenţi, mai puţin obosiţi sau nu ar conduce sub influenţa alcoolului? Multe accidente sunt rezultatul unei stări de enervare, care poate avea efecte fatale. Un grup de cercetători elveţieni a pus la punct un prototip al unei aşa-zise „cutii negre” – un instrument „inteligent” care să îi ajute pe cei de la volan să evite accidentele, împiedicându-i să conducă atunci când nu sunt în situaţia s-o facă fără riscuri evidente.



Multe tehnologii la ora actuală devin „inteligente” – ne uşurează viaţa şi ne ajută să interacţionăm cu diversele obiecte pe care le avem mai uşor şi mai eficient. Automobilele nu fac excepţie! Avem astfel camere de luat vederi, sisteme de parcare ale maşinii care ne uşurează munca şamd.

Multe grupuri în lumea întreagă continuă însă să lucreze pentru a crea aşa-numita „maşină inteligentă”. Ce ar trebui să facă această maşină? Evident, o situaţie extremă este cea în care noi îi spunem destinaţia şi maşina face totul de capul ei; ne duce acolo unde trebuie fără să fie nevoie de intervenţia noastră. Până a se ajunge însă în această situaţie, dacă se va ajunge vreodată, va mai trebui să treacă ceva vreme!

În prezent cercetători din diverse domenii lucrează la implementarea în maşinile actuale a unor tehnologii care să permită recunoaşterea situaţiilor de pericol – cele în care cel de la volan se comportă în mod ciudat de exemplu.

 

 

 

Care sunt aceste noi noi tehnologii?

Una dintre acestea a fost dezvoltată de o echipa de la Ecole Politechnique din Lausanne, care a realizat un prototip al unui aparat capabil să ne analizeze trăsăturile feţei, să identifice cele şapte emoţii universale (frică, furie, bucurie, tristeţe, dezgust, surprindere şi suspiciune), putând, deci, să înţeleagă dacă suntem, de exemplu,  nervoşi. Evident, condusul maşinii într-o stare de iritaţie nu este o situaţie ideală şi poate duce la accidente mai mult sau mai puţin grave.

Cercetătorii elveţieni au pus la punct un program de recunoaştere facială care să înţeleagă atunci când persoană de la volan este iritată: calculatorul din această „cutie neagră” a fost antrenat – cu ajutorul unei serii de fotografii – să recunoască stările de enervare sau de dezgust. După punerea la punct a software-ului, acesta a fost testat cu ajutorul unor videoclipuri cu mult succes. Sistemul a fost capabil să recunoască persoanele nervoase. „Cutia neagră” ar trebui deci să ne atenţioneze dacă în momentul în care conducem maşină suntem prea nervoşi să stăm la volan.

În viitor cercetătorii au intenţia să „antreneze” programele să recunoască şi alte stări care pot reprezenta un pericol, precum oboseala sau neatenţia. Avem deci deja un „ghid” la volan care poate sta cu ochii pe noi şi care ne poate avertiza de potenţialele pericole? Din păcate software-ul nu este perfect: umbrele, de exemplu, îl pot înşela şi conduce la concluzii greşite. Mai este încă de lucru pentru a perfecţiona sistemul. O ideea ar fi combinarea acestui sistem cu un accelerometru (un instrument care măsoară acceleraţia) care să dea informaţii utile legate de stilul de condus. Dacă se constată accelerări bruşte şi dese este foarte probabil ca cel de la volan  să nu fie în starea cea mai bună.

Care alte instrumente ne-ar putea ajută la volan?

Desigur, din „cutia neagră” ar trebui să facă parte şi un instrument capabil să măsoare alcoolemia şi, în cazul în care această depăşeşte limita legală, să blocheze maşina.

Pe viitor ar putea să fie realizate chiar şi sisteme „personalizate” – care cunosc stilul de condus al fiecăruia. Aceste sisteme ar putea să dea semnale de alarmă în cazul în care observă schimbări importante în modalitatea de condus.

Până când vom avea un sistem capabil să ne ajute să conducem în situaţii ideale, un automobil inteligent, este totuşi bine să fim noi înşine responsabili şi inteligenţi: să nu ne urcăm la volan atunci băuţi, când suntem obosiţi sau nervoşi. O clipă de neatenţie poate fi fatală!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.