În 1971 a avut loc o dezbatere între doi titani ai filozofiei moderne: filozoful francez Michel Foucault şi lingvistul, filozoful, anarhistul american de origine israeliană Noam Chomsky. De ceva vreme înregistrarea acestei dezbateri este disponibilă, integral, în spaţiul public.

Noam Chomsky (n.1928) este un lingvist, istoric, filozof şi activist politic american, ce reprezintă, probabil, cel mai important intelectual în viaţă american şi cu certitudine principala şi cea mai influentă voce critică la adresa politicii externe americane. Chomsky este considerat „părintele lingvisticii moderne”, având contribuţii importante în acest domeniu. Ca analist politic a scris una dintre operele importante care analizează modul în care societatea occidentală modernă este manipulată de către mass-media şi guverne: „Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media”.

Michel Foucault (1926 - 1984) a fost un filozof, istoric al ideilor, critic literar de origine franceză şi unul dintre cei mai importanţi filozofi ai secolului al XX-lea. În operele sale, traduse şi în limba română, acesta a tratat subiectul puterii, cum funcţionează aceasta în cadrul comunităţilor umane, cum puterea influenţează cunoașterea şi cum este folosită ca formă a controlului social. Foucault este cunoscut pentru studiile sale privind evoluţia unor instituţii, cum ar fi sistemul carceral, dar a fost interesat şi de evoluţia psihiatriei, a sexualităţii umane (şi a modului în care ne-am raportat la aceasta de-a lungul istoriei).

Discuţia dintre cei doi, ce se întinde pe durata a 70 de minute, este pe cât de profundă, pe atât de interesantă.

 

 

Videoclipul are subtitrare în limba engleză, pe care trebuie să o activaţi, în cazul în care aceasta nu porneşte automat.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.