Ştim cu toţi ce se întâmplă cu vocile noastre dacă inhalăm heliu, un gaz mult mai uşor decât aerul. Dar dacă în loc de heliu am folosi un compus gazos mult mai dens decât aerul ? Ce credeţi că s-ar întâmpla? Distrugătorii de mituri de la Discovery au experimentat cu hexafluorură de sulf (SF6) şi iată ce s-a întâmplat (explicaţia este şi ea oferită în clip):

NU ÎNCERCAŢI AŞA CEVA ACASĂ !!!

 

Hexafluorura de sulf este un gaz anorganic, incolor, inodor, netoxic şi neinflamabil, care poate fi inhalat fără a pune organismul în pericol doar în cantităţi mici. Efectul este îngroşarea vocii, datorată masei molare mari a compusului (146 g/mol), care face ca viteza sunetului prin el să fie de doar 0.44% din viteza sunetului prin aer (masa molară a aerului este de aproximativ 30 g/mol, iar cea a heliului în jur de 4 g/mol).

Conform wikipedia, inhalarea gazelor grele precum xenonul şi hexafluorura de sulf în cantităţi mici nu prezintă pericol dacă amestecul conţine 20% oxigen, deoarece gazele se amestecă foarte repede şi foarte eficient la nivelul plămânilor, ceea ce face ca odată cu oxigenul să fie eliberate şi gazele mai grele, neacumulându-se deci la baza plămânilor. Bineînţeles că nu este recomandată inhalarea în cantităţi mari şi, desigur, noi vă sfătuim să nu încercaţi asemenea experimente pe cont propriu.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro