Curiozitati stiintifice...Stiati ca?Ştiaţi că antimateria este cel mai puternic combustibil cunoscut? Aveţi idee din câtă informaţie este "construit" un om? Oare cât ar dura tot combustibilul fosil disponibil acum pe Terra şi ce modificări ale planetei ar genera arderea sa în totalitate?

 

 

 

 

1. Antimateria este cel mai puternic combustibil cunoscut. Când reacţionează cu materia obişnuită, toată masa acesteia se transformă în energie. În timp ce este nevoie de tone de combustibil chimic pentru o misiune marţiană, doar câteva zeci de miligrame de antimaterie ar fi necesare pentru această destinaţie. Chiar şi reacţia nucleară din interiorul bombei atomice nu transformă masa în energie decât în procent de 3%.

2. Din câtă informaţie suntem realizaţi? Dacă ne referim doar la ce se vede, toată informaţia nu ar depăşi 10 GB, la o rezoluţie de un milimetru (3D). Dacă vrei să coborâm la nivel atomic, volumul total de informaţie vă ajunge la 10^32 biţi. Pentru a transmite această informaţie prin cele mai performante fibre optice ne-ar trebui peste 100.000.000 secole sau, dacă preferăm CD ROM-urile, acestea ar forma un colet cu latura de 1.000 de km. Mai degrabă ajungem pe jos!

3. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a lansat un program, Focused Quantum Systems, pentru realizarea unui sistem capabil să descompună în factori primi un număr de 128 de biţi în numai 30 secunde, cu o acurateţe de 99,99%. Sistemele de codificare actuale sunt direct dependente de capacitatea de descompunere a numerelor mari în factori primi. Calculatoarele prezentului nu pot face asemenea calcule, deoarece timpul necesar este foarte mare. Însă calculatoarele cuantice ar putea efectua rapid asemenea operaţii, practic nu ar mai exista în lume un cod care să nu poată fi spart!

 

 

 

4. În 1875, John Keely a prezentat la locuinţa sa o maşină ce se voia un perpetuum mobile. După o demonstraţie impresionantă, a turnat 20 litri de apă în generator şi a rezultat o presiune de 710 bari! El spunea: Lumea nu are nici o idee despre puterea apei. O singură găleată de apă conţine o cantitate de vapori suficientă pentru a scoate Pământul de pe traiectoria sa. John Keely a ajuns să fondeze Keely Motor Company, cu un capital de un milion de dolari, obţinuţi de la oamenii de afaceri naivi, bineînţeles în anii care au urmat neproducând nici un motor. După moartea sa, fiul unuia dintre acţionari a descoperit, sub podeaua laboratorului, un rezervor metalic folosit pentru stocarea de aer comprimat...

5. Ce s-ar întâmpla dacă am arde tot combustibilul aflat pe Pământ? Aceasta ar dura până în anul 2300 şi va duce la o creştere a temperaturii medii pe glob cu 8oC, iar topirea calotelor polare ar duce la creşterea nivelului oceanului planetar cu 7 metri. În regiunile polare schimbarea va fi mai dramatică, acolo temperatura putând creşte cu 20oC. Consecinţele ar fi dezastruoase.

6. Cea mai mică fosilă din lume aparţine lui Hadrocodium wui, o rudă apropiată a mamiferelor existente, veche de 195 milioane de ani. Craniul are o lungime de 12 mm şi o greutate de 2 grame. Ca mărime, fosila se apropie de dimensiunile unei insecte.

7. Dacă ne-am putea întoarce în timp cu 4,6 miliarde de ani, am vedea Soarele strălucind cu 20-25% mai slab decât astăzi. Fără efectul de seră pentru a capta energia în atmosferă, Pământul ar fi cuprins de gheţuri. Abia începând de acum 3 miliarde de ani Terra a devenit îndeajuns de caldă pentru a exista apă lichidă la suprafaţă.


8. Piticele maro, ce nu au masă suficientă pentru a produce fuziunea hidrogenului în interior, întrec în număr toate celelalte tipuri de stele luate la un loc. Pe lângă acest lucru, ele devin tot mai multe odată cu trecerea timpului, acumulându-se. Cu cât o stea este mai puţin masivă, cu atât va dura mai mult până când se va stinge, deoarece procesele din interiorul ei se derulează mult mai lent. De exemplu, nicio stea ce are mai puţin de 0,8 din masa Soarelui nu a murit până astăzi în toată istoria galaxiei.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.