Gaură neagrăCum ar fi să trăim în mijlocul galaxiei noastre, Calea Lactee? Care este singurul obiect cosmic care are presiunea atmosferică asemănătoare celei de pe Pământ? Ştiaţi că s-au descoperit peste 120 de molecule organice în spaţiu? Iată încă 10 curiozităţi astronomice.

 

 

Zece curiozităţi din astronomie (1)

 

1. Găuri negre. Pentru o gaură neagră de un milion de mase solare, dacă ne aflăm la o distanţă faţă de singularitate de zece ori mai mare decât raza ei, ne va lua 8 minute să atingem orizontul evenimentelor. Odată ce am trecut de acesta, va mai dura 7 secunde pentru a ajunge în centru. Nu mai există cale de întoarcere, spaţiul are proprietăţi de timp, singularitatea se află în viitorul nostru. Dacă ambalăm motoarele rachetei, nu vom face altceva decât să ajungem şi mai repede în centru. Cel mai bine este să ne aşezăm comod în spate şi să savurăm călătoria...

2. Stele. Se ştie că stelele sunt foarte depărtate unele de altele, mai ales în regiunile periferice ale galaxiei, aşa cum este poziţionat şi Sistemul Solar. Pentru o mai bună vizualizare, imaginaţi-vă că Soarele ar fi un măr. Cel mai apropiat vecin s-ar afla, în acest caz, la peste 2.000 km depărtare...

3. Centrul galaxiei. Să trăim în zona centrală a galaxiei ar fi foarte frumos, dar şi periculos. La fiecare 20 de milioane de ani, un inel de gaz şi praf cu un diametru de 500 a.l. colapsează, dând startul unei perioade de formare rapidă de noi stele, dintre care multe se vor transforma în supernove. O planetă în această zonă ar fi complet sterilizată de fiecare dată când o stea explodează. Următoarea perioadă activă a Căii Lactee urmează să aibă loc peste 10 milioane de ani.

4. Nor gigantic. Astronomii au localizat un nor gigantic de alcool metilic înconjurând o zonă de intensă formare de stele. Norul măsoară jumătate de trilion de kilometri în diametru. Este alcool metilic, nu etilic, aşa că este bine, în cazul în care ajungeţi în zonă, să nu beţi din el!

 

 



5. Presiune atmosferică. Titan este singurul corp din întregul sistem solar care are o presiune atmosferică apropiată cu cea de pe Pământ. Marte are de 100 de ori mai puţin, iar Venus are o atmosferă cu o presiune de 100 de ori mai mare.

6. Molecule în spaţiu. S-au descoperit peste 120 de molecule organice în spaţiu.

7. Gravitaţie. Pentru ca Pământul să poată neutraliza gravitaţia sa, ar trebui să efectueze o mişcare de rotaţie într-o oră şi 24 minute.

8. Stelele Căii Lactee. În Calea Lactee există, după ultimele estimări, între 200 şi 400 de miliarde de stele şi 1.000 de miliarde de pitice maro.

9. Fuziunea nucleară. Pentru că fuziunea să poată începe, un corp trebuie să aibă cel puţin 4% din masa Soarelui, pentru a putea fi numit stea.

10. Jupiter. Jupiter ar fi trebuit să aibă o masă de circa 80 ori mai mare decât cea pe care o are acum pentru a putea lumina pe cer.

Zece curiozităţi din astronomie (3)

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.