De-a lungul ultimilor 2 milioane de ani, Europa a fost cuprinsă de valuri de schimbări climatice extreme care au aruncat-o în mijlocul glaciaţiunilor. Pături de gheaţă groase de 2 km şi-au făcut drum spre sud peste întregul continent, ajungând până în Londra, Amsterdam sau Berlin.  Pe de altă parte, perioadele interglaciare calde au atras creaturi foarte diferite: fosile de hipopotami, rinoceri, lei sau hiene au fost dezgropate din subsolul Londrei.  

Episodul 2: „Erele Glaciare” 

 


Aceste variaţii termice s-au repetat de circa 20 de ori, ultima eră glaciară încheindu-se acum 10.000 de ani. Europa poartă şi astăzi cicatricile lăsate de glaciaţiunile repetate: lacul Ladoga, cel mai mare lac cu apă dulce al Europei, a apărut tocmai ca urmare a dezgheţului din trecut, iar fosilele de mamut lânos descoperite în Marea Nordului dovedesc că acolo se afla cândva o tundră îngheţată.

Pe măsură ce gheaţa s-a retras, animalele şi plantele au început să avanseze spre nord. Oamenii moderni au început să se instaleze de-a lungul coastelor şi, încet, s-au răspândit pe căile navigabile interioare. Mult timp însă vastele păduri de foioase din interior au rămas impenetrabile.

 

 

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro