Iluzie scaunÎntr-unul dintre episoadele recente (Is seeing believing?), Horizon explorează ciudata şi minunata lume a iluziilor, dezvăluind trucuri care se joacă cu simţurile noastre, dar şi felul în care toate acestea îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă creierul uman.

 

 

 

Iluzia scaunului
Iluzia scaunului
...detalii, la finele articolului.

 

 

EFECTUL McGURK

Efectul McGurk este un fenomen care scoate în evidenţă o interacţiune între simţul auzului şi cel al văzului, având ca rezultat perceperea distorsionată a cuvintelor. Altfel spus, efectul ne arată că, deşi noi credem că auzim ceva, văzul poate influenţa acest lucru şi ne poate face să auzim ce vrea el. Desigur, totul se petrece la nivelul creierului. Acest lucru este foarte bine ilustrat în clipul de mai jos, în care deşi protagonistul pronunţă întotdeauna  silaba "BA", în funcţie de cum îşi mişcă buzele veţi auzi "BA" sau .... "VA" (ori poate "FA", pronunţia e cam aceeaşi)! Dacă ascultaţi fără să priviţi, veţi auzi întotdeauna sunetul corect "BA". Dacă priviţi, situaţia se schimbă radical...

 

 

 

ILUZIA MÂINII DE CAUCIUC

În urmă cu aproximativ un deceniu, psihologii au descoperit o iluzie uimitoare. Ei au aflat că puteau convinge o persoană că o mână de cauciuc era chiar mâna ei. Cum au făcut acest lucru? Pentru a induce această iluzie, mâna reală a voluntarului este ascunsă după un panou astfel încât acesta să nu o poată vedea. Atât mâna acestuia cât şi mâna de cauciuc sunt stimulate în acelaşi timp cu ajutorul unor pensule, astfel încât simţul tactil şi vizual să fie dezintegrate. Astfel că, deşi persoana respectivă nu vede decât mâna falsă, simte senzaţia de atingere pe mâna lui reală, moment în care creierul va încerca să găsească un corespondent între ele. O lovitură neaşteptată cu un ciocan peste mâna de cauciuc îl va face pe om să tresară înspăimântat de parcă tocmai i-au fost strivite propriile degete. Practic corpul percepe deja mâna de cauciuc ca şi cum i-ar aparţine.


 

Probabil vă întrebaţi care e şmecheria cu fotografia de la începutul articolului. Nu e nici o şmecherie. Şi voi puteţi încerca acasă, dar ar fi păcat de scaun...

 

Iluzia scaunului - explicatie - 1

 

Iluzia scaunului - explicatie - 2

 

 

Puteţi accesa aici pagina BBC dedicată acestui program.

Blogul autorului: Gândeşte raţional

Pt a posta comentarii: creați un cont pe site, folosiți contul de FB, Twitter sau Google ori postați ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (nu se publică automat).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro