Alături de prietenii trilobiţi, amoniţii au stăpânit mările şi oceanele lumii vreme de 300 de milioane de ani. Deşi de fosilele lor ne împiedicăm la tot pasul, inclusiv la noi în ţară, numai acum s-a descoperit cu ce se hrăneau aceştia de fapt.

În studiul fosilelor Isabelle Kruta, de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, a folosit imagistica avansată cu raze X pentru a crea imagini 3D detaliate ale cavităţii bucale a acestora. Se pare că amoniţii preferau, nu numai la cină, dar şi la micul dejun, prânz sau noaptea în faţa televizorului, exclusiv planctonul, nişte vietăţi marine de doar câţiva milimetri lungime care puteau fi "zdrobite" cu uşurinţă de fălcile lor. Acest lucru ar putea explica şi dispariţia lor subită: populaţia de plancton s-a redus drastic acum 65 de milioane de ani, aşadar amoniţii au ţinut regim cât au ţinut, dar, în cele din urmă, au plecat  pe urma dinozaurilor într-o lume mai bună. 


Sursa: New Scientist

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro