Ochi albaştriDacă ambii părinţi sunt blonzi, copiii acestora vor fi blonzi şi ei? Dacă ambii părinţi au ochi albaştri, ce culoare vor avea ochii copiilor lor? În continuare vom răspunde la aceste întrebări şi la multe altele privind caracterul recesiv sau dominant al câtorva trăsături fenotipice.

 

 

 

Metode de studiu al geneticii umane (6)

 

Caractere monogenice şi poligenice

Caracterele monogenice sunt acele caractere determinate de o singură pereche de gene. Caracterele poligenice sunt acele caractere determinate de mai multe perechi de gene.


Culoarea ochilor

Există trei gene alele care determină culoarea ochilor: Ebr (gena ochilor negri sau căprui), Egr (gena ochilor verzi) şi Ebl (gene ochilor albaştri). Ebr este dominantă faţă de Egr şi Ebl. Deci gena ochilor negri/căprui este dominantă faţă de gena ochilor albaştri sau verzi. Egr este dominantă faţă de Ebl, deci gena ochilor verzi este dominantă faţă de gena ochilor albaştri.

 



Doi părinţi cu ochii negri sau căprui pot avea copii cu ochi albaştri sau verzi. Părinţii cu ochi verzi pot avea atât copii cu ochi verzi, cât şi copii cu ochi albaştri. Iar părinţi cu ochi albaştri pot avea doar copii cu ochi albaştri. Astfel se explică raritatea ochilor verzi sau albaştri în raport cu cei căprui.

 

Combinaţie culori ochi

Cum doi părinţi cu ochi căprui pot avea copii cu ochi albaştri.
Dacă fiecare dintre cei doi părinţi are câte o genă a ochilor albaştri, aceasta se poate apoi regăsi la copii




Culoarea părului

Culoarea închisă a părului (brunet, şaten) este determinată de o genă dominantă, în timp ce culoarea deschisă a părului (blond, roşcat) este determinată de o genă recesivă. Părinţi cu părul de culoarea închisă pot avea copii blonzi, bruneţi, şateni sau roşcaţi. Părinţii blonzi sau roşcaţi nu pot avea decât copii cu păr blond respectiv roşcat.


Alte caractere

Forma rotundă a capului (brahicefalia) este un caracter ereditar dominant, iar forma alungită (doliocefalie) este un caracter recesiv. Prognatismul (proeminenţa maxilarului) este un caracter dominant, în timp ce forma normală a bărbiei este un caracter recesiv. Gropiţele, atât în obraji cât şi în bărbie sunt caractere dominante. Părul creţ este un caracter dominant, în timp ce părul lins este un caracter recesiv.

Există persoane care au vârful lobulului urechii lipit de tegument, iar alte persoane au lobul urechii liber. Lobul liber este un caracter dominant.

Într-un fel Hitler chiar avea dreptate când spunea că germanii sunt puri. Majoritatea caracterelor popoarelor germanice, ca părul blond sau ochi albaştrii sunt determinate de gene recesive, astfel cei care prezintă aceste caractere nu au gene care determină caractere opuse.

Boli şi caractere patologice genetice (8)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.