Natura epicurianăÎn comparaţie cu alte animale, comportamentul alimentar al oamenilor este extrem de bizar. În timp ce animalele pur şi simplu se hrănesc, noi  facem mare "caz" din alimentaţie. Principala deosebire are de-a face cu o  mare invenţie a omenirii: gătitul.

 

 

 

 

Natura umană: latura legislativă (3)

Oamenii aparţinând diverselor culturi consumă  cel puţin o parte din hrana lor gătită, spune Richard Wrangham de la Universitatea Harvard. El a explicat faptul că mâncarea gătită, care oferă mai multe calorii şi poate fi mestecată mai repede, a condus spre o idee inovatoare care a permis strămoşilor noştri să îşi dezvolte creierul înfometat de energie şi să evolueze către creaturile inteligente, sociabile care suntem astăzi (New Scientist, 16 Julie 2010, p 12). Cimpanzeii petrec cel puţin 6 ore pe zi mestecând, spune el, în timp ce oamenii petrec mai puţin de 1 oră. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a acorda mai mult timp culturii.

 



Cultura culinară include fenomenul ciudat de a împărtăşi schimbul de produse alimentare într-un cadru ritualic, familial, un aspect altfel cunoscut sub numele de "timpul mesei". Cimpanzeii consumă hrana lor individual,  pe măsură ce o găsesc pe tot parcursul zilei. "Nu e ca şi cum cimpanzeii s-ar întâlni vreodată ca să mănânce", susţine Wrangham. Dar noi ne întâlnim. În fiecare societate umană, oamenii se adună în grupuri familiale  mai mult sau mai puţin regulat, pentru a consuma  ceea ce a fost gătit. Şi oriunde te duci, aceste mese de zi cu zi tind să fie preparate de către femei. Noi nu ştim de ce - poate iniţial acest lucru avea loc în schimbul obţinerii protecţiei din partea bărbaţilor sau poate deoarece necesitatea de  a îngriji copilul a ţinut femeile mai aproape de casă.

Apoi, mai sunt chefurile, sărbătorile. Fiecare societate organizează şi se bucură de aceste ocazii, de la împărţirea prăzii obţinute în urma unei partide bune de vânătoare până la sărbătorirea unei ocazii speciale. În cadrul unor astfel de evenimente este mai posibil să îi vezi pe bărbaţi gătind. Putem să ne delectăm privirea cu acest lucru chiar şi în curţile noastre,  situaţie în care bărbaţii se ocupă de aproape mai tot ce implică prepararea unui grătar. "Ceea ce cred eu este că totul  are ceva de-a face cu stabilirea unui reputaţii de persoană generoasă, care deţine produsele alimentare de înaltă calitate", spune Wrangham.

Felul în care oamenii se întâlnesc determină  departajarea faţă de stilul utilizat de animale, care presupune faptul că fiecare individ luptă doar pentru el însuşi. Pentru noi, actul de a lua masa reprezintă mult mai mult decât alimentaţia per se. "În toate culturile, oamenii folosesc produsele alimentare ca un mijloc de a forma legături sociale", spune antropologul Polly Wiessner de la Universitatea Utah din Salt Lake City. Mesele sunt centrul vieţii de familie. Petrecerile ne ajută să ne apropiem de prieteni, colegi şi să cunoaştem comunitatea care ne înconjoară şi mai mult. Ne folosim de alimente pentru a consolida prin intermediul acestora relaţii mai intime. De exemplu, atunci când luăm masa cu cineva special sau atunci când oferim bomboane de ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor.

Deci produsele alimentare ne apropie unul de celălalt, dar, de asemenea, ne face să fim diferiţi unul faţă de celălalt. Fiecare cultură are propriile sale tradiţii alimentare şi tabuuri, care ajută la definirea limitelor dintre "noi" şi "ei". Alte culturi au de altfel şi un mod de a găti distinct. "Diferenţele etnice sunt conferite de trăsăturile caracteristice ale alimentelor pe care le consumăm ", spune Weissner. "Eşti ceea ce mănânci."

Natura umană: sexul privat (5)

 




Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului NS: Human-nature, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.