15 dovezi ale evolutiei speciilorContinuăm prezentarea celor 15 dovezi ale evoluţiei speciilor cu partea a 4-a, intitulată istoria evoluţionistă a dinţilor, episod care analizează foarte pe scurt un studiu semnat de Kathryn Kavanagh pe tema mecanismelor care ghidează schimbarea evolutivă.

 

 

15 dovezi ale evoluţiei speciilor (3)

 

Istoria evoluţionistă a dinţilor

Una din motivaţiile pentru studiul dezvoltării este descoperirea mecanismelor ce ghidează schimbarea evolutivă. Kathryn Kavanagh de la Universitatea din Helsinki, împreună cu colegii ei, au investigat chiar acest aspect, studiind mecanismele ce stau la baza mărimii relative şi numărului de molari la şoareci. Studiul, publicat în anul 2007, a dezvăluit modelul de expresie genică din spatele dezvoltării dinţilor - molarii apărând din partea frontală a maxilarului către partea din spate a acestuia, fiecare dinte fiind mai mic decât precedentul.

 

Dinti fosili oreopithecus Fiume Santo Sardinia
Dinţi fosili de Oreopithecus bambolii descoperiţi la Fiume Santo în Sardinia, Italia
Imagine: Abbazzi şi alţii (2008), http://rhoi.berkeley.edu/Frumuseţea studiului stă în aplicabilitatea sa. Modelul prezice tiparul dentar al diferitelor specii de rozătoare, şi care au diferite diete, oferind un exemplu de evoluţie ghidată ecologic de-a lungul unei traiectorii favorizate din punct de vedere al dezvoltării. În general, lucrarea arată cum modelul de expresie genică poate fi modificat pe parcursul evoluţiei pentru a produce diferite schimbări adaptive în sistemele naturale.

 

15 dovezi ale evoluţiei speciilor (5)

 

Bibliografie:
Kavanagh K.D., Evans A.R., Jernvall J., Nature 449, 427-432 (2007)

Resurse suplimentare:
Polly P.D., Nature 449, 413-415 (2007)
Evans A.R., Wilson G.P., Fortelius M., Jernvall J., Nature 445, 78-81 (2006)
Kangas A.T., Evans A.R., Thesleff I., Jernvall J., Nature 432, 211-214 (2004)
Jernvall J., Fortelius M., Nature 417, 538-540 (2002)
Theodor J.M., Nature 417, 498-499 (2002)

Situl web al autorului:
Jukka Jernvall: http://www.biocenter.helsinki.fi/bi/evodevo

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului "15 evolutionary gems" pus la dispoziţie online de prestigioasa revistă Nature celor care doresc să evidenţieze soliditatea teoriei evoluţiei prin selecţie naturală.
Traducător: Diana Basaca.{jcomments on}

Pt a posta comentarii: creați un cont pe site, folosiți contul de FB, Twitter sau Google ori postați ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (nu se publică automat).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro