1. Omul are 206 oase. Dar sunt și excepții (unii au 13 perechi de coaste, de exemplu). La naștere omul are peste 300, făcute din cartilaj; unele fuzionează ulterior.

2. În primul an de viață creștem cel mai mult. Atingem înălțimea de adult  și dimensiunea maximă a oaselor în jurul vârstei de 16 ani, cu diferențe între fete și băieți și chiar la același sex.

3. Pe timpul zilei ne scurtăm, pentru că sub efectul gravitației cartilagiul dintre vertebrele coloanei vertebrale se comprimă. Acesta își revine pe timpul nopții. Astronauții, în lipsa gravitației, ajung să se lungească cu până la 3%.


4. Un singur os din corp nu este conectat la niciun alt os. Este vorba de osul hioid, care ajută la mișcarea limbii și la înghițire. Celelalte oase sunt conectate.5. Cele mai mici oase sunt în ureche. Acestea sunt situate în partea interioară a timpanului și se numesc: ciocan, nicovală şi scăriţă. Aceste trei oscioare sunt conectate la timpan şi au rolul de a transmite vibraţiile acestuia, deci energia undelor sonore recepţionate, către urechea internă.

Citește și: Cum funcționează auzul


Sursa: Six fun facts about the human skeleton

Modulul de comentarii de mai jos este încă în perioada de testare.
Se pot publica comentarii după crearea unui cont pe site, folosind conturile dv. de FB, Twitter și Google, ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro