Limfocită T (micrografie electronică)

Stanley Riddell este oncolog şi cercetător în domeniul imunoterapiei la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, SUA. Acesta experimentează de 25 de ani terapii de avangardă care modifică şi potenţează sistemul imunitar pentru a trata în mod eficient cancerul şi alte boli infecţiose. Pe 14 februarie 2015 Riddell a prezentat ultimele progrese realizate în materie de combatere a cancerului.




"Este fără precedent în medicină, ca să fiu sincer, o asemenea rată de răspuns pozitiv la tratament la pacienţi aflaţi în faze foarte avansate ale bolii" - Stanley Riddell



Limfocitele T modificate

Tehnica folosită de cercetător constă în modificarea limfocitelor T cu ajutorul unor imunoreceptori chimerici (receptori de antigen chimerici, de la eng. Chimeric antigen receptor - CAR). CAR sunt receptori sintetici care sunt ataşaţi la limfocitele T prin intermediul unor tehnici de transfer genetic pentru a modifica / îmbunătăţi abilitatea limfocitelor T de a identifica celulele canceroase.




Tehnica presupune extragerea unor limfocite T de la pacienţi, ataşarea unor molecule "receptor" ce au ca ţintă celulele canceroase şi introducerea în sângele pacientului a celulelor astfel modificate. După cum puteţi vedea, o tehnică foarte simplă, cel puţin din perspectiva pacientului.

Moleculele CAR sunt produse de către şoareci modificaţi genetic. Odată ataşate aceste molecule, celulele canceroase îşi pierd abilitatea de a se proteja împotriva sistemului imunitar.



Care sunt rezultatele imunoterapiei cu limfocite T modificate?

În cel mai promiţător studiu, Riddell a tratat 35 de pacienţi cu leucemie acută limfoblastică (eng. acute lymphoblastic leukaemia - ALL). După injectarea cu limfocite T modificate aproape toţi pacienţii (94%) au intrat în remisiune completă. Este de menţionat totuşi că remisiunea completă nu este echivalentă cu vindecarea definitivă, dat fiind că există riscul reapariţiei cancerului. Prin urmare doar timpul va spune dacă tehnica utilizată este eficientă pe termen lung sau nu. Pe de altă parte trebuie subliniat că 30 dintre pacienţi erau într-un stadiu foarte avansat al bolii, mai având doar câteva luni de trăit la data intervenţiei (2-5 luni).

În cazul altor tipuri de cancer rata de răspuns pozitiv la tratament a fost mai mare de 80%, cu mai mult de jumătate dintre pacienţi intrând în remisie completă.

Vorbind în cadrul întâlnirii anuale a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei (American Association for the Advancement for Science - AAAS), Stanley Riddell a afirmat că "Este fără precedent în medicină, ca să fiu sincer, să o asemenea rată de răspuns pozitiv la tratament la pacienţi aflaţi în faze foarte avansate ale bolii".

 

 


În imagine: remisiunea completă a unei tumori canceroase (limfom) situate la nivelul unui rinichi, ca urmare a terapiei cu celule T modificate
Credit: Fred Hutch News Service (via EurekAlert!)




Efecte secundare

Terapia cu limfocite T este tratată adesea ca o ultimă soluţie, dat fiind faptul că reprogramarea sistemului imunitar poate genera efecte secundare periculoase, cum ar fi sindromul eliberării de citokină (eng. cytokine release syndrome - sCRS). 20 de pacienţi au suferit de febră, hipotensiune şi neurotoxicitate ca urmare a sCRS; doi pacienţi au murit. În toate cazurile menţionate chimioterapia eşuase.

Riddell crede că aceste rezultate arată că imunoterapia a devenit, în fine, un al treilea pilon, alături de chimioterapie şi radioterapie, al tratamentului cancerului.

 

Citiţi şi:

Imunoterapia şi vindecarea completă a cancerului. Mit şi adevăr




Surse:
EurekAlert!, SkyNEWS şi TheGuardian
Credit imagine: Alamy (via TheGuardian)
Credit videoclip: SkyNEWS

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.