Mulţi dintre noi au simţit că le este frig înainte de o criză febrilă. Frisoanele, cum se numeşte acea succesiune de tremurături convulsive și ritmice, însoțită de o senzație puternică de frig, care se manifestă de obicei înainte de o criză febrilă sau în timpul unei boli febrile, reprezintă cumva un paradox. Deşi temperatura corpului creşte, simţim senzaţia de frig? Cum e posibil aşa ceva?

 

Explicaţia este următoarea: pe timpul crizei febrile, circuitele neuronale care controlează temperatura corpului se resetează (se stabileşte o nouă temperatură "etalon" a organismului), aşa că organismul se comportă ca şi cum i-ar fi frig până când temperatura se stabilizează la noua valoare fixată de către creier.

Atunci când creierul stabileşte o nouă temperatură pentru organism, mai mare, organismul trebuie să se acomodeze şi să atingă această nouă temperatură stabilită. Organismul este mai rece decât temperatura "ordonată". Prin urmare, organismul generează căldură, contractând şi relaxând muşchii - apărând astfel tremuratul caracteristic frisoanelor.

 

 

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Ești „vizitator” ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro