Orez auriuConsumul de morcovi te poate face să vezi mai bine. Asta dacă ai un deficit de vitamină A! Retinolul, cum este cunoscută vitamina, este absorbită din tractul digestiv și transformată în organism în retinal care se combină cu o moleculă din ochi numită opsină.

 

 

 

Când lumina loveşte acest complex, se dezlănțuie o cascadă de evenimente chimice care conduc la transmiterea unui impuls până la nervul optic. Având în vedere faptul că vitamina A se găseşte în carne și pește, o deficiență în America de Nord este rară. Dar nu trebuie să ai carne. Corpurile noastre pot produce, de asemenea, vitamina A din beta-caroten, molecula de culoare portocalie găsită în morcovi și în numeroase alte legume. Orezul, însă, nu are practic nicio cantitate de beta-caroten și, ca o consecință, deficitul de vitamină A la societăţile bazate pe orez, cum ar fi India, China și Indonezia este un lucru comun. Ca urmare, un procent estimat la jumătate de milion de copii din întreaga lume orbesc în fiecare an.


Au fost făcute numeroase încercări pentru a suplimenta dieta cu vitamina A, chiar adăugarea la pachete a potențiatorului de aromă MSG, care este utilizat pe scară largă în Indonezia, dar nu a existat nici un succes semnificativ. De aceea a fost atât de mare entuziasmul  atunci când a fost creată tehnologia de recombinare a ADN-ului ce a făcut posibilă introducerea unei gene care să codifice producția de beta-caroten în orez. Această genă, luată de la narcise, a permis noului orez ultramodern să producă suficient beta-caroten până când l-a colorat în galben, de aici termenul de "orez auriu".

Susţinătorii culturilor modificate genetic au evidențiat progresul realizat prin dezvoltarea orezului auriu și au sugerat că acesta ar putea constitui o modalitate eficace de abordare a  problemei deficitului de vitamină A. Oponenții au subliniat faptul că doza de beta-caroten, de aproximativ un microgram și jumătate pe gramul de orez, ar fi prea mică pentru a avea un impact practic. Ei au susținut că întreaga problemă a orezului auriu este un truc al industriei pentru a forţa o mai largă acceptare a tehnologiei modificărilor genetice.

Totuşi, cercetătorii au subliniat că tehnologia era nouă și că îmbunătățirile vor urma cu siguranță. Și au avut dreptate! O echipă de la Syngenta Seeds din Marea Britanie a descoperit că o genă luată de la porumb are mai mult beta-caroten decât cea originală extrasă din narcise. Această a doua generaţie de orez auriu conține aproape douăzeci de cinci ori mai mult beta-caroten decât versiunea originală. Mai trebuie să fie efectuate încă studii pentru a se asigura că nutrientul este absorbit corespunzător de orez și efectul gătitului, de asemenea, trebuie să fie investigat. Și, desigur, orice efecte potențial dăunătoare, chiar şi cele mai îndepărtate, trebuie să fie excluse. Tehnologia poate avea alte neajunsuri punctuale, de asemenea.

Deficitul de vitamina A cauzează nu doar probleme vizuale, el poate duce la dezvoltarea anormală a oaselor și la o sensibilitate mai mare la infecții. Nivelurile scăzute de vitamina A din sânge au fost corelate cu un risc crescut de cancer. Și dacă crezi că Syngenta este doar o multinațională nefastă care încearcă să capteze piața orezului din țările în curs de dezvoltare, cu promisiuni exagerat de optimiste, știu un lucru: Syngenta a donat dreptul pentru valorificarea orezului auriu Departamentului Umanitar al Orezului, o organizaţie non-profit. Amintiți-vă altceva. În doar cinci ani, cercetătorii au descoperit o modalitate de a crește conținutul de beta-caroten al orezului de douăzeci și cinci ori. Şi imaginați-vă descoperirile pe care le-ar putea aduce următorii câțiva ani.

Traducere după second-generation-golden-rice de Maricica Botescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.